Etiket Arşivi: Namık Kemal

Şub 03

BÜYÜMEYEN TÜRK MİLLİYETÇİLERİ

BÜYÜMEYEN TÜRK MİLLİYETÇİLERİ Türk milliyetçiliğinin önündeki en büyük engellerden birisi, hiç şüphe yok ki milliyetçi gençlere alan açmakta direnen ‘yaşça’ büyükleri!.. “Yusuf Akçura ‘Üç Tarz-ı Siyaset’i yazdığında 28 yaşındaydı” desek umurunda olmayacak olanların, mazbata garantili milletvekilliği, yöneticilik veya başkanlık söz konusu olduğunda sırayı kapmak için birbirlerini nasıl ezdikleri üzücü bir gerçek… Temsil noktalarındaki yaş ortalamasına baktığımızda …

Devamını oku »

Oca 29

İNSANLAR MI ÇARPIŞMALI, FİKİRLER Mİ?

İNSANLAR MI ÇARPIŞMALI, FİKİRLER Mİ? Nâbî’nin (ö. 1712) ara sıra sizlerle de paylaştığım çok güzel bir beyti var: “Sözde darb-ı mesel îrâdına söz yok ammâ//Söz odur âleme senden kala bir darb-ı mesel.” Şair diyor ki: “Söz arasında atasözü zikretmek güzeldir, hoştur ama esas olan senden geriye bir atasözü kalmasıdır.” İşte Namık Kemâl’den (ö. 1888) bize …

Devamını oku »

Oca 02

İSTİKLÂL MARŞIMIZ ‘KORMA’ DER!

İSTİKLÂL MARŞIMIZ ‘KORMA’ DER! Yaşı almış, elli ya da kırkın üzerinde olanlar iyi bilirler. Bizi, çocukluğumuzdan beri hep korkuturlar. Önceleri cinle, şeytanla korkutanlar sonraları erkek çocukları sünnetçi ile korkutmaya başlamışlardı. Biraz daha büyümeye başladığımızda ise polisle, jandarma ile korkutma dönemi başladı. Şehir hayatını yaşarken kaybolmaktan, serseriden, manyaktan korkmamız gerektiği aşılandı. Bizle büyüdükçe korkular değişiyor ve …

Devamını oku »

Kas 03

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER * Ulusal sanayimizin ürettiği ilk kâğıdı görünce Atatürk: “İşte çocuk uygarlığın hamuru bu” der. * “Demokrasi, kişisel özgürlük, daha yüksek toplumsal düzeye ulaşmak ve açıklık gibi Amerikan popüler kültüründe sık sık ifade edilen değerler, yüksek eğitim ve dış politika birçok alanda Amerikan gücüne katkıda bulunur” Joseph S.Nye Jr. * “Amerika’nın diğer ülkelerin iç …

Devamını oku »

May 27

Hüseyin Nihal Atsız’dan

Hüseyin Nihal Atsız’dan * Milliyetçiyim ama Arap veya Moskof kardeşlerimi de çok severim dedin mi,milliyetçi değil,kozmopolitsin demektir. * “Turancılık”, Türkçülüğün siyasî amacı, yani yer yüzündeki bütün Türklerin, geçmişte olduğu gibi, tek devlet hâlinde birleşmesidir. * “Türkçülük”, Türk ülküsü, yani Türklerin her alanda her milletten üstün olması düşüncesidir. * Gazi`nin kudretli şahsiyeti Türk Milleti `ne bir …

Devamını oku »

May 25

ADALET HER ZAMAN HERKESE LAZIM..

ADALET HER ZAMAN HERKESE LAZIM..                                                                                                      …

Devamını oku »

Ağu 24

“Bu Milleti Ecdadın Mezarını Çiğnetecek Kadar Alçaldı mı Sanırlar!…”

                                    “Bu milleti ecdadın mezarını çiğnetecek kadar alçaldı mı sanırlar!…” 19-25 Şubat 1919 itibaren “Çanakkale Muharebeleri” başladığında boğazın iyi tahkim edilmediği bir gün düşmanın boğazdan geçerek İstanbul’a geleceği düşünülmeye başlandı. Hükümet merkezinin Eskişehir veya Konya’ya nakline karar verildi. …

Devamını oku »

Ağu 12

Kan meselesi

                      Kan meselesi Vatan şârimiz Namık Kemal “Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır” diyor ya; Etnik Çete’nin tansiyonunu tavana vurduran hamaset kelimesi, işte o kanın terkibinde bulunan yiğitlik demektir! Yani hamaset, İsmet Paşa rahmetlisinin Meclis kürsüsünde bizim Gaziantep Müdafaası’nı anlatırken ifade ettiği gibi, …

Devamını oku »

Ağu 06

“Ben o Hâkim’den Korkarım!”

                                “Ben ‘O’ Hâkim’den korkarım!” Abdülhamit zamanında, en mühim mahkeme, padişah olduktan sonra Abdülaziz’i hal edenlerin, “onu katlettiler” töhmeti ile verildikleri mahkemelerdir. Bu mahkemede sürgün cezasına çarptırılanlar olduğu gibi, beraat edenlerde olmuştur. Beraat edenler arasında Abdülhamit’in muhalifi Namık Kemal’da vardı. …

Devamını oku »

May 07

Namık Kemal’den…

                                                                                Namık Kemal Müzesi   Gazi Magosa-  Kıbrıs   * “Bâis-i şekvâ bana hüzn-i umûmîdir Kemâl//Kendi derdi …

Devamını oku »