Etiket Arşivi: Rumeli

Eyl 21

KARANLIKTA UYANAN BİRİ (1)

KARANLIKTA UYANAN BİRİ (1) Yahya Kemal [Beyatlı] Üsküp eşrafından bir gençle görüştüm. Bu genç Rumeli’yi fetheden ilk Türklerin torunlarındandı. Humbaracızâdeler adıyla anılan ailesi Fatih devrinde Üsküp toprağına kök salmış, o toprakta büyük bir meşe gibi kocamış, ayrı ayrı hanedan dalları vermiş eski bir aileydi. Üsküp şehrinin ortasında akan Serava kenarında köhne konaklarda otururdu. Cedlerinden kalma çiftliklerden …

Devamını oku »

Şub 24

GÖÇMENLER

GÖÇMENLER   Bu ülke 1492’de İspanya’dan Yahudileri, 1830-48 Endüstri ve Sosyalist ihtilaller sırasında Avrupa ülkelerinden kaçan devrimcileri, Rusya’nın imha kararı aldığı Kafkasya Çerkezlerini ve Kırım ahalisini yüz binler halinde Türkiye kabul etmiştir. 19’uncu asırda Rusya İmparatorluğu’ndan göçen Eşkinaz Yahudilerine yine 1917 Bolşevik ihtilali sırasında Rusya’dan kaçan Beyaz Ruslara, 1940’lı yıllarda Hitler’in soykırımından ülkeye sığınan Alman …

Devamını oku »

Şub 28

Seyit Onbaşı (1)

Seyit Onbaşı (1) Çanakkale’den Havran’daki köyüne kadar 145 kilometreyi 13 günde yayan yürür. Geldiğinde evine giremez. Çünkü 9 yılda belki karısı, yeniden evlenmiş olabilir. Akşamdan geldiği evini sabaha kadar göz hapsine alır. Sabah koyunları çıkarmak için gelen bir akrabası ile karşılaşır. “-Sen kimsin? -Ben Seyidim. -Biz seni öldü biliyoruz. -İşte sağ döndüm. Benim hanım evli …

Devamını oku »

Oca 24

Osmanlıdan kalma utanmazlık, arlanmazlık hastalığı

Osmanlıdan kalma utanmazlık, arlanmazlık hastalığı Osmanlı tarihçilerinden 17. Yüzyılda Naima‘nın yazdıklarından “1653 yılında Anadolu ve Rumeli kazaskerlerinin akıllıca olmayan hallerle teşhir olunup azledilmelerinin sebebi, halkın kabul edemeyeceği derecede ayıplar işlemeleri ve fahiş rüşvet almaları idi. Bilhassa Rumeli kazaskeri Tiryaki Kuşbaz, sağ olan kadıların makamlarını satardı. Satın alan herif, gidip makamı zapt ettiğinde, eski zavallı gelip, …

Devamını oku »

Haz 25

Akbıyık Sultan (1)

                Akbıyık Sultan (1) www.kenansahbaz.com  İkinci Murad Han ve Fatih Sultan Mehmed devrinde yaşayan büyük velilerdendir.  Asıl adı; Ahmed Şemseddin’dir.  Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinin sohbetinde yetişti. Onun feyz ve bereketi ile kemale erişti. Kalblere şifa olan sözleri ile ileri derecelere kavuştu. Akbıyık Sultan, bir taraftan hocasının sohbeti ile …

Devamını oku »

Eyl 09

Sevr Muahedesi (2)

Sevr Muahedesi (2) Sadrazam (Damat) Ferit Paşa Tevfik Paşa’nın fikir ve görüşlerine önem vermedi. Onu murahhas heyeti başkanlığından aldı. Murahhas Heyeti Reisliğini kendi üzerine aldı. Paris’e gitti. 10 Ağustos 1920’de esasları San Remo’da  hazırlanan “Sevr Muahedesi”ni imzaladı. Kendisinden balka heyette, Maarif Nazırı (=Bakanı) Hadi Paşa, Şura’yı Devlet Resi şair ve filozof Rıza Tevfik, Bern Elçisi …

Devamını oku »

Ağu 24

“Bu Milleti Ecdadın Mezarını Çiğnetecek Kadar Alçaldı mı Sanırlar!…”

                                    “Bu milleti ecdadın mezarını çiğnetecek kadar alçaldı mı sanırlar!…” 19-25 Şubat 1919 itibaren “Çanakkale Muharebeleri” başladığında boğazın iyi tahkim edilmediği bir gün düşmanın boğazdan geçerek İstanbul’a geleceği düşünülmeye başlandı. Hükümet merkezinin Eskişehir veya Konya’ya nakline karar verildi. …

Devamını oku »

Tem 30

“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” Politikası

                            “Yurtta sulh, cihanda sulh” politikası Balkan Harbi’nin sonunda Rumeli’yi kaybettiğimiz gibi “Muvakkaten” (=Şimdilik ve Geçici) kaydı ile İtalya işgaline terk edilmiş olan 12 ada’nın İtalya idaresinde kalmasına razı olduk. İtalyanlar 12 adayı 1912’den 1947’ye kadar ellerinde tuttular. 1947’de akdedilen bir anlaşma …

Devamını oku »