Etiket Arşivi: Balkan

Kas 21

BALIM SULTAN HİKÂYESİ (1)

BALIM SULTAN HİKÂYESİ (1) Seyyid Ali Sultan (“Kızıl Deli” lâkabıyla da meşhurdur.) Dimetoka’ya gelir. (Dimetoka, şimdi Yunanistan sınırları içindedir.) Bir Bulgar Kralının kızı bir seccade dokuyarak duvara asmış ve annesine, kim bunun üzerinde dua ederse onunla evleneceğini söylemiş. Seyyid Ali Sultan ve Mürsel Bali bu Bulgar kralının evini ziyaret etmişler. Namaz kılmak istediklerinde duvarda asılı seccadeyi izin almaksızın indirip namaz kılarlarken, …

Devamını oku »

Eyl 10

KIBRISI NASIL KAYBETTİK?

KIBRISI NASIL KAYBETTİK? 1571’de çok zorlu bir savaştan sonra, sanıldığı gibi Rumlardan değil, Venediklilerden aldık ve aslında Rumları Venediklilerin eziyetinden kurtardık. Venedikliler Katolik, Rumlar Ortodoks’tu. Hristiyanlarda mezhep ayrılığı din ayrılığı gibidir. Sonra Anadolu’dan binlerce Türkmen’i Kıbrıs’a yolladık. II. Abdülhamit döneminde, Kıbrıs idaresini İngilizlere bıraktık. Bu meseleyi biraz açacağım. Çünkü, Kıbrıs’ta problem İngilizlerin Ada’ya girmeleriyle başlar. İleride başımıza …

Devamını oku »

Ağu 02

BALKANLARDAN ANAVATANA GELEN BİR AİLENİN HİKAYESİ

BALKANLARDAN ANAVATANA GELEN BİR AİLENİN HİKAYESİ   Balkanlardaki bir ülkeden varını yoğunu satıp anavatana gelip İstanbul’a yerleşen bir çiftin yaşam hikâyesi Atölyeden başlayıp fabrikalar kuran, evler satın alıp yalıda yaşam kuran başarılı iş insanının ne akrabası var ne de çocuğu oluyor. Eşiyle birlikte uzun yaşamlarında yaşları 80’leri geçince fabrikaları ile ticaretleri ile ilgilenemiyorlar. Maalesef dolandırılmaya …

Devamını oku »

Şub 24

GÖÇMENLER

GÖÇMENLER   Bu ülke 1492’de İspanya’dan Yahudileri, 1830-48 Endüstri ve Sosyalist ihtilaller sırasında Avrupa ülkelerinden kaçan devrimcileri, Rusya’nın imha kararı aldığı Kafkasya Çerkezlerini ve Kırım ahalisini yüz binler halinde Türkiye kabul etmiştir. 19’uncu asırda Rusya İmparatorluğu’ndan göçen Eşkinaz Yahudilerine yine 1917 Bolşevik ihtilali sırasında Rusya’dan kaçan Beyaz Ruslara, 1940’lı yıllarda Hitler’in soykırımından ülkeye sığınan Alman …

Devamını oku »

Ağu 17

“Kiralanan Ordu!…”

 “Kiralanan Ordu!…” Parasız harp olmaz, olursa sonunda zafer beklenemezdi. Barbaros merhum Nis’i bombardıman ederken, harp etmeyen Fransızlara “neden cenk etmezsiniz?” diye sorduğu zaman kısaca, “Barut yok…” demişler. Harp edecek vatanın tamamını milletin şerefini koruyacaktık ama barut ve barutu temin edecek para yoktu. “Kamil Paşa Kabinesi bir taraftan İtanyanlara ve dahilde isyan ele başları ile anlaşır, …

Devamını oku »

Tem 30

“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” Politikası

                            “Yurtta sulh, cihanda sulh” politikası Balkan Harbi’nin sonunda Rumeli’yi kaybettiğimiz gibi “Muvakkaten” (=Şimdilik ve Geçici) kaydı ile İtalya işgaline terk edilmiş olan 12 ada’nın İtalya idaresinde kalmasına razı olduk. İtalyanlar 12 adayı 1912’den 1947’ye kadar ellerinde tuttular. 1947’de akdedilen bir anlaşma …

Devamını oku »