Etiket Arşivi: padişah

Ara 17

YAHUDİ TEFECİLER’DEN BORÇ ALAN OSMANLI PADİŞAHLARI…

YAHUDİ TEFECİLER’DEN BORÇ ALAN OSMANLI PADİŞAHLARI… Yıl: 1828–1829 Osmanlı tahtında Sultan 2. Mahmut oturuyor. Osmanlı-Rus savaşı sürüyor. Osmanlı ordusunun Tuna garnizonlarında ekmek yok! Çünkü ekmeği yapacak un yok, buğday yok! Osmanlı, ünlü Yahudi banker Rothschild’e başvurur. Rothschild, gerekli buğdayı satın alıp Osmanlı’ya verir. Osmanlı devleti, aldığı buğdayın ancak yarı parasını ödeyebilir. Yıl: 1834 Osmanlı tahtında …

Devamını oku »

Eki 13

“SİZİ TEMELLİ REİSİ CUMHUR YAPALIM”

“SİZİ TEMELLİ REİSİ CUMHUR YAPALIM” Atatürk’ün kütüphanecisi olarak bilinen Nuri Ulusu, Atatürk’e dair bildiklerinden Atatürk’ün sinirlendiği bir hatırayı anlattı. Gazetecinin “Siz daha çok sofra hizmetlerinde bulundunuz. Sofrada duyduklarınızdan dinlediklerinizden anınızda kalan bir şeyler var mı?” sorusuna Nuri Ulusu, şu yanıtı verdi: Şöyle bir hatıram var. Efendim bir akşam sofrada misafir olan beylerden birisi Paşa’ya şöyle bir teklifte …

Devamını oku »

Ağu 04

BİR ULUSUN KADERİNİ DEĞİŞTİREN MERDİVENLER

BİR ULUSUN KADERİNİ DEĞİŞTİREN MERDİVENLER Tarih: 28 Temmuz 1808…Yer: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayun’u…Osmanlı İmparatorluğunda tahtın Osmanlı Hanedanı açısından bu kadar tehlikeye girdiği bir dönem en son I. İbrahim döneminde yani yaklaşık 200 yıl önce yaşanmıştı…Sıcak bir yaz gününde, Saray’ın soğuk duvarlarında bir karşı darbe tertipleniyordu…Darbeciler bundan tam 14 ay önce yani 29 Mayıs 1807’de “Kabakçı Mustafa İsyanı” olarak bilinen olayda reformist …

Devamını oku »

Mar 09

DİYANET’İN VATANSEVER İLK BAŞKANI RİFAT BÖREKÇİ

DİYANET’İN VATANSEVER İLK BAŞKANI RİFAT BÖREKÇİ Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş sürecinde Millî Mücadele bünyesinde Mustafa Kemal Paşa’ya bir din bilgini olarak en önemli ve en güçlü desteği Mehmet Rifat Efendi (Börekçi) verdi.5 Eylül 1919‘da Ankara’nın ileri gelenleri Padişah Vahdettin’e telgraf çekip hem Kurban Bayramı’nı tebrik etmek, hem de Ankara Valisi Muhittin Paşa’yı şikâyet etmek istemişlerdi.Ancak Sadrazam …

Devamını oku »

Ağu 27

“22 GÜN 22 GECE SAKARYA”

“22 GÜN 22 GECE SAKARYA” 101 yıl önce, 23 Ağustos 1921 Salı günü… Sakarya Meydan Muharebesi’nin başladığı gün… Millî Mücadele’nin İstiklal Savaşı evresi, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlar tarafından işgaliyle başlar ve 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Andlaşması’yla son bulur. Sınırsız bir işgal hırsı ve hayaliyle yola çıkan İngiliz desteğindeki Yunan Küçük Asya Ordusu, Sakarya …

Devamını oku »

Ağu 07

100. YIL DÖNÜMÜ…

YIL DÖNÜMÜ…  2022, hangi tarihi olayın/olayların 100. yıldönümü? Tam 100 yıl önce bu günlerde Türk devleti küllerinden doğmaya hazırlanıyordu! *5. Süvari Kolordusu, Ballıkaya’dan, Yunan hatlarının gerisine sızma yapalı tam 100 yıl oldu. Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa ile birlikte Büyük Taarruz’u başlatalı ve Kocatepe’den Afyon ovasına doğru “bir yıldız gibi kayalı” tam 100 yıl …

Devamını oku »

Ağu 05

SARAY TUTUKLANMASINI EMRETTİ

SARAY TUTUKLANMASINI EMRETTİ Kazım Karabekir’in sözleri tüylerinizi diken diken edecek. İçeri bir grup askerle Kazım Karabekir Paşa girdi Milli Mücadele’nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, 103 yaşında. Erzurum Kongresi’nin yıldönümü akıllara Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda, Doğu Anadolu’da gösterdiği başarılar dolayısıyla “Şark Fatihi” olarak anılan Kazım Karabekir’in tüyler ürperten sözlerini getirdi. Osmanlı Padişahı Vahdettin’in emrinin …

Devamını oku »

Tem 26

PADİŞAHIN ÖKÜZÜ

PADİŞAHIN ÖKÜZÜ Fıkra bu ya, eskilerden ülkelerin birinde padişahın savaşlarda top arabalarını taşıyan güçlü kuvvetli bir öküzü vardır. Ancak zamanla yaşlanan bu öküzü padişah emekliye ayırır ve boynuna bir ferman asar. Bu fermanda öküze her gittiği yerde iyi davranılması, ihtiyaçlarının karşılanması, kötü davrananların cezalandırılacağı yazılmış. Fermanı boynuna takan öküz ülkenin her yerinde rahatça gezer olmuş. …

Devamını oku »

Haz 16

EŞEK

EŞEK Saray koruyucuları, deh demişler, çüş demişler, eşeğe bir türlü anlatamayınca padişaha varıp, – Eşek kulunuz gelmiş, huzura çıkmak ister! Demişler. Eşeği buyuran padişah, – Ne dilersin ey eşek kulum?.. Deyince, eşek de dileğini bildirmiş. Padişah, canı burnuna gelip kükremiş; – İnek eti, derisi ile gübresiyle bu memlekete, bu millete hizmet etti. Katır dersen savaşta, …

Devamını oku »

Nis 04

PADİŞAH VE LAFTER EĞRİSİ

PADİŞAH VE LAFTER EĞRİSİ “Padişahlardan biri, yeni vergiler koyduğunda ya da mevcut vergileri artırdığında, sadrazama; – Git bakalım, halkın arasında bir dolaş. Vergilere alışmışlar mı dermiş. Sadrazam da halkın arasında dolaştıktan sona padişaha; – Padişahım, halkın suratı biraz asık, canı da sıkılmış durumda ama işlerine devam ediyorlar… Dediğinde padişah da şu şekilde yorum yaparmış. – …

Devamını oku »

Eski yazılar «