«

»

Ağu 05

SARAY TUTUKLANMASINI EMRETTİ

SARAY TUTUKLANMASINI EMRETTİ

Kazım Karabekir’in sözleri tüylerinizi diken diken edecek. İçeri bir grup askerle Kazım Karabekir Paşa girdi

Milli Mücadele’nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, 103 yaşında. Erzurum Kongresi’nin yıldönümü akıllara Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda, Doğu Anadolu’da gösterdiği başarılar dolayısıyla “Şark Fatihi” olarak anılan Kazım Karabekir’in tüyler ürperten sözlerini getirdi.

Osmanlı Padişahı Vahdettin’in emrinin ardından Atatürk dahil herkes aldığı emri uygulamasını beklerken Kazım Karabekir paşa, Askerlikten istifa eden Atatürk’e “Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim. Sizi koruması için bir bölük asker getirdim” sözlerini söyledi.

Atatürk’ün en yakın silah arkadaşlarından biri olan Kazım Karabekir, Türk tarihinin gidişatına yön veren en önemli isimlerinden biridir.

O zamanlar Mustafa Kemal Atatürk’ün rütbesi Kazım Karabekir’in rütbesinden küçük. Ancak Karabekir’in Mustafa Kemal Paşa’ya söylediği o sözler sonsuz dostluğunu ve sadık oluşunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Kazım Karabekir, Atatürk’e “Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim. Sizi koruması için bir bölük asker getirdim” diyor.

 

“SİZİ KORUMASI İÇİN BİR BÖLÜK ASKER GETİRDİM”

Mustafa Kemal Paşa bugün Erzurum’da Atatürk evi olan evde kalıyor.

Rauf Orbay’la bir masa başında otururken -istifa etmiştir artık, sivildir- içeriye Kazım Dirik giriyor.
En güvendiği kurmayı…

Paşam diyor “İstifa ettiniz, bundan böyle kimden emir alacağım, elimdeki dosyaları kime teslim edeceğim.”

Çok üzgün Mustafa Kemal Paşa: “Gördün mü Rauf” diyor “Askerlikten istifa edince bir saat önce sen her şeysin diyen kişiler bir saat sonra sen yoksun diyor”.

O sırada yaveri Cevat Abbas içeriye giriyor ve “Paşam” diyor “Kazım Karabekir bir bölük askerle gelmekte”.

Rauf Orbay anılarında diyor ki “Bir an sarardı Mustafa Kemal”. Çünkü biliyor aldığı emri, gelecek onu tutuklayacak…

Kazım Karabekir içeriye giriyor.

Sivil olan Mustafa Kemal Paşa’nın önünde bir asker selamı çakıyor. “Paşam” diyor “dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim. Sizi koruması için bir bölük asker getirdim”

 

“ŞARK FATİHİ” KAZIM KARABEKİR’İN MİLLİ MÜCADELEDEKİ ROLÜ

Trabzon’da ve Erzurum’da, Muhafaza-i Hukuk Heyeti üyeleriyle görüşen Kazım Karabekir, halka moral kazandırmak ve durumdan haberdar etmek için mitingler ve görüşmelerde bulundu. Bu görüşmelerde tüm şartları zorlayarak silahlanmayı sağlamak ve yurttan düşmana kesinlikle silah veya cephane yardımı yapılmasını engellemek, Ermeni propagandalarına inanmamak, Erzurum’da doğu illeri temsilcilerinden oluşan büyük bir kongre toplamak konuları üzerinde duruldu. Karabekir’in İzmir’in işgaliyle kongre önerisi kabul edildi ve 30 Mayıs 1919’da her tarafa davetiyeler yazıldı.

Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıkan Mustafa Kemal Paşa, Erzurum Kongresi’nin toplanması için zemin hazırlayan Kazım Karabekir ile temasa geçti. Erzurum Kongresi’nin toplanma kararını öğrenen Mustafa Kemal Paşa, bunu takdir ettiğini Kazım Karabekir’e telgraf ile bildirdi ve 22 Haziran’da Amasya Genelgesi’ni yayınlayarak kongrenin toplanacağını yurdun dört bir yanına duyurdu.

Mustafa Kemal’in Anadolu’daki eylemlerinden çekinen İstanbul Hükümeti, Paşa’yı İstanbul’a çağırdı. Emre karşı çıkan Mustafa Kemal Paşa’nın tutuklanması için Kazım Karabekir Paşa görevlendirildi. Bu emir üzerine Karabekir, Mustafa Kemal’i komutanı olarak kabul ettiğini bildirdi.

10 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’nin Temsil Heyeti’ne seçilen Kazım Karabekir, Sivas Kongresi çalışmalarını da yakından takip etti ve kongrenin aldığı kararları destekledi.

Karabekir, Milli Mücadele hareketi boyunca, Edirne Milletvekili ve Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yaptı.

1920’de Ermenilerce işgal edilen doğu illerini geri aldıktan sonra 31 Ekim 1920’de korgeneralliğe yükseltilen Karabekir, 2 Aralık 1920’de Ermenilerle Gümrü Anlaşması’nı imzaladı. Karabekir, Rus ve Kafkasya hükümetleri ile yapılan Kars Antlaşması’na ait görüşmeleri Ankara Hükümeti Murahhas Heyeti Başkanı olarak başarıyla sonuçlandırdı.

Karabekir, Doğu’daki başarının ardından emrindeki ordunun büyük kısmını Batı Anadolu’daki ordularını desteklemek üzere sevk etti.

Savaş süresince gösterdiği kahramanlıkların yanında Kazım Karabekir, merhametiyle de yetim kalan çocuklara kol kanat gerdi. Karabekir, Erzurum, Kars’ta kurduğu yetimhanelerle 6 bininin üzerinde şehit çocuğunu, barınma ve eğitim imkanına kavuşturdu.

21 Kasım 1923’te “Milli Mücadelemizde Siyasi ve Savaş Yararlılığı” görülenlere verilen İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Karabekir, Birinci Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı yıllarında özellikle Doğu Anadolu’da gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla “Şark Fatihi” unvanı ile anıldı.

 

Alıntı: Yeniçağ