Etiket Arşivi: manevi

Haz 07

600 YIL ÖNCEDEN BU GÜNÜ GÖRMEK

600 YIL ÖNCEDEN BU GÜNÜ GÖRMEK   Modern sosyoloji ve ekonominin öncüsü olan İbn Haldun Eseri Mukaddime’de der ki; Giderek lüks ve konfora dalınır, israf artar. Devlet asabiyet mensupları arasında pay edilir. Devletin her bir köşesi asabiyet (burada hanedan) mensuplarının şahsi çiftliklerine dönüşür. Milletin devleti temellükü ve temerküzü (kamusal ruh) kaybolur. Devlet, bir gurubun kendi …

Devamını oku »

Mar 10

ÖMER SEYFETTİN

ÖMER SEYFETTİN – Öncelikle bir yazardır. 11 Mart 1884’te doğmuş ve 6 Mart 1920’de vefat etmiş bir yazardır. Türkçenin bugünkü biçimini almasını sağlayan Yeni Lisan Hareketinin öncülerinden ve bu Türkçenin kullanıldığı, Türk insanının tarihsel değerleriyle, insanî hasletleriyle anlatıldığı milli edebiyatın kurucularındandır. Bu edebiyat hareketi uyandırdığı ruh iklimiyle Türk insanının kendini bularak dirilmesini sağlamış, millî varlığı …

Devamını oku »

Eki 05

BEYİN GÖÇÜ (BRAİN DRAİN)

BEYİN GÖÇÜ (BRAİN DRAİN)   Türkiye’den gençlerin gitmesinin dört temel sebebi: Türkiye genç beyinleri kaybediyor. Genç araştırmacılara maddi ve manevi imkan veremiyor. Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı son yıllarda artmakla birlikte, halen OECD ortalamasının yarısı kadardır. 2016 yılında AR-GE harcamalarının GSYH’ye oranı, yüzde olarak; Hindistan’da 7.5, Çin’de 6.3, ABD’de 2.8, AB ortalaması 1.8’dir. Türkiye’de …

Devamını oku »

Oca 11

Atsız’dan Altın Sözler

Atsız’dan Altın Sözler www.kenansahbaz.com » Milli ülkülerde onun şiir yönü olan bir romantizm bulunmakla beraber ülkü; aslında gerçeklere dayanan, açık ve kesin amaçları olan bir duygular ve düşünceler sistemidir. » Milli ülküler, toplulukların yaratıcı kuvvetidir. » Milli ülküler, yüzyıllar boyunca değişmeden yaşar » Milli ülkü yalnız madde üzerine kurulamaz. Milletlerarası ilişkilerde, yalnız insanlarda bulunup öteki …

Devamını oku »

May 28

TÜRKLER HAKKINDA ALTIN SÖZLER (3)

                TÜRKLER HAKKINDA ALTIN SÖZLER (3) * “Türk hakanının gece uyumaması ve gündüz dinlenmemesi yanlız fakir tebasını besleyip giydirmek için değildir; O, Türkün şöhreti ve milletinin şanı ve şerefi için gece gündüz çalışmış ve çarpışmıştır. Mısır firavunu, İran şahı ve yahut Asur hükümdarı kendi sahısları uğruna yahut ilahlarının …

Devamını oku »

Eyl 29

“GÜÇ BENDE ARTIK” DİYENLERE KUL, KÖLE OLMAK

                          “GÜÇ BENDE ARTIK” DİYENLERE KUL, KÖLE OLMAK (K.Ş.) Her türden sistem, mevcudu muhafaza için başı (iktidarı) güçlendirmeye, bünyeyi (üyeleri) ise zayıf tutmaya özel bir önem verir. Böylece zayıf kişilikler ayakta kalabilmek için, kendilerini daha çok başa (güç sahibine) bağlı olmak zorunda hissederler. …

Devamını oku »