ZİYA PAŞA’DAN TERCÎ-İ BEND (2) Kendimi bezi eyleyüp ıslâh-ı Devlet uğruna Ben neler çekdim neler bu istikâmet uğruna Hânümânım târümâr oldu hamiyyet uğruna Berk û bânm hep perişan oldu gayret uğruna Nefsime zulm eyledim halka adalet uğruna Cism ü cân etdim fedâ bu mülk ü millet uğruna Ben hele oldum telef …
Etiket Arşivi: edebiyat
Eki 01
HÂTEM-İ TÂÎ
HÂTEM-İ TÂÎ Hâtem-i Tâî ismini duymuşsunuzdur. Doğu edebiyatında cömertlik sembolü bir zat… Kendisine yöneltilen “Dünyada gıpta ettiğin, onun yerinde olmak istediğin birisi oldu mu?” şeklindeki bir soruya şu cevabı vermiştir: “Bir gün kırk deve kestirerek halka büyük bir ziyafet vermiştim. İnsanlar yiyip içip eğleniyorlardı. Biz de kabile reisleriyle sahranın ilerisinde dolaşıyorduk. Orada, çalı çırpı toplayan …
Haz 04
ALTIN SÖZLER
ALTIN SÖZLER * “Ümmetimin ihtilafı rahmettir” Hz.Muhammed (S.A.V) * “Özgürlük ot değil ki; yerden bitsin!” Schiller * “Fırsat dediğin insanın kapısını iki kere çalmaz.” Nicolas Chamfort * “En ucuz ilaçtır gülmek.” Lord Byron * “Kitapsız öğrenen, suyu süzgeçten içer.” Schreveliu * “İsteklerini yeterince kontrol eden, yeterince zengindir.” Voltaire * “Doğduğumuz memleket bütün taştı çakıldı;/Sert …
Ağu 09
Ömer Seyfettin’in gerçek hikâyesi
Ömer Seyfettin’in gerçek hikâyesi Fotoğraftaki cansız beden kim biliyor musunuz hani çocukken hikâyelerini okuduğumuz Türk edebiyatının öncü öykücüsü Ömer Seyfettin. Fotoğrafın insanlığımızdan utandıran hikâyesi ise şöyle… Bilindiği gibi, Ömer Seyfettin 6 Mart 1920’de öldüğünde, Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde bulunuyordu. Ömer Seyfettin Kadıköy yakasında kira evinde, yalnız yaşıyordu. Kaç zamandır yemek de yiyemiyordu. Son günlerinde ateşli hastalığı …
Nis 30
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde neler oluyor? (1)
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde neler oluyor? (1) www.kenansahbaz.com PKK’nın Akademi Kadrosu Çalışıyor! 2005 yılında ilan edilen KCK sonrasında PKK’nın üniversite yapılanmaları adeta kurumsal bir hüviyet kazandı. PKK’lılar üniversitelere, akademik kadrolara belirli bir sistematik içerisinde yerleştiriliyorlar. İşte bu okullardan birinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yaşananlar insanı hayretler içerisinde bırakıyor. Sanat üretmesi gereken, aydınlar yetiştirmesi …
Eki 14
İlk Şair
İlk Şair İslamiyet’ten önceki devre şiirimizin ilk örnekleri hakkında fazla bir bilgi yoktur. Ancak bu devrenin başlangıcı destanlar devridir ve destanlar devri edebiyatının en başta gelen niteliği sözlü olmasıdır. Şiirler kopuz ile söylenirdi. Bu saz ile birlikte şiir ve hikâye söyleme yani sözlü edebiyat geleneği günümüze kadar gelmiştir. İlk şiirlerin kaynağı din olduğu gibi, ilk …