«

»

Mar 10

ÖMER SEYFETTİN

ÖMER SEYFETTİN

– Öncelikle bir yazardır. 11 Mart 1884’te doğmuş ve 6 Mart 1920’de vefat etmiş bir yazardır. Türkçenin bugünkü biçimini almasını sağlayan Yeni Lisan Hareketinin öncülerinden ve bu Türkçenin kullanıldığı, Türk insanının tarihsel değerleriyle, insanî hasletleriyle anlatıldığı milli edebiyatın kurucularındandır. Bu edebiyat hareketi uyandırdığı ruh iklimiyle Türk insanının kendini bularak dirilmesini sağlamış, millî varlığı ve millî devleti için mücadele vermeyi sağlamıştır. Kısacası sadece bir yazar değil aynı zamanda bir düşünce adamıdır.

 

– Önce Ömer Seyfettin’in Türk edebiyatındaki yeri

– Ömer Seyfettin hem Türk edebiyatı hem de Türk düşünce tarihi için çok önemli bir isimdir. İlk olarak edebiyat tarihimizdeki önemine değinirsek bir yazar olarak Ömer Seyfettin’i belirlememiz gerekir. 20. yüzyılın başlarından itibaren eser vermeye başlayan yazar, her şeyden önce bir hikâyecidir. Modern Türk hikâyesinin Samipaşazade Sezai ve Halit Ziya’dan sonraki önemli bir dönüm noktasıdır. Hikâyemiz onunla Cumhuriyet dönem hikâyesine bağlanır. Onun hikâyesi kurgu özellikleri, konuları, ironiyi kullanışı, insanî değerleri vurgulayışı ve Türkçenin bir sanat dili haline gelmesine katkıları bakımından değerlidir.

 

– Ömer Seyfettin için  ‘dil’in önemi

Düşünce tarihimize katkılarına tam bu noktadan geçiş yapılabilir. Ömer Seyfettin 20. yüzyıl başında imparatorluktan millî devlete geçiş sürecinde dönemi şekillendiren önemli isimlerdendir. Bir edebiyat sanatçısı olduğu için bu geçiş sürecini özellikle de dil üzerinden yürütmüştür. Çünkü dil millete giden yolculuğun en önemli maddesidir. Ama edebiyat sanatının da ham malzemesidir. Dolayısıyla bu dönem için dil, belki de Türk tarihi içindeki en hayatî görevini üstlenmiş ve Türklük bilincinin uyandırılmasında tartışmasız önemli bir rol üstlenmiştir. Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip’le birlikte Genç Kalemler dergisinde başlattıkları ‘Yeni Lisan Hareketi’yle Türk edebiyatı için önemli bir dönem olan Millî Edebiyatın ve Türk düşünce tarihi için önemli bir hareket olan Türk milliyetçiliğinin öncüsü olmuştur.