Etiket Arşivi: Ebu Hanife

Tem 16

ALTIN ÇAĞ

ALTIN ÇAĞ 1200 yıl önce Allah’ın varlığı dâhil her şeyi tartışan bilgeler ve din filozofları(Kelamcılar) vardı. Bilesiniz ki bugün fersah fersah gerideyiz. Dünya bir yere, biz tersine gidiyoruz. İbn-i Sînâ’dan Fârâbî’ye, Matürî’den Mutezile’nin öncüsü Vâsıl Bin Atâ’ya kadar yüzlerce ismin ve binlerce takipçilerinin tartıştığı konular ve yeni zamanların meseleleri 21. asrın İslam dünyasında konuşulamaz haldeyse kafamızı iki elimizin arasına …

Devamını oku »

Nis 24

HANEFİLİK MEZHEBİNİN KURUCUSU EBU HANİFE’NİN FETVALARINDAN

HANEFİLİK MEZHEBİNİN KURUCUSU EBU HANİFE’NİN FETVALARINDAN * Arap olmayan Müslümanlar anadilleri ile ibadet yapabilirler. * Bir insanının mümin olduğunu ibadeti belirlemez. * Kimin cennete veya cehenneme gideceğini Allah’tan başka hiç kimse bilemez. * Beşeri ilişkilerde dindarlık ölçü değildir. * Namaz kıldırıp para almak helal değildir. * Din için toprak gasbetmek meşru değildir. * Evlenme ve …

Devamını oku »

Nis 04

GÜCÜN EMRİNE GİRMEK

GÜCÜN EMRİNE GİRMEK Ebû Hanîfe‘nin, Hârun Reşid gibi büyük bir Emir’e, “Sen istediğin için şu binanın pencerelerini bile saymam.” dediği rivayet edilir. Bu masum işi bile saraya yaltaklanma sayar. Düşünce hürriyetinin böyle bir toz zerresiyle bile lekeleneceğini söylemek ister. Akşemseddin‘in Fatih‘in “mürid“lik talebine cevabı muhteşemdir: “Hünkârım, siz devlet yöneteceksiniz, halkı mutlu edeceksiniz, padişahlara gereken budur” …

Devamını oku »

Haz 04

İMAM-I AZAM VE KADILIK

İMAM-I AZAM VE KADILIK                                                                                                        …

Devamını oku »

Ara 27

MEZHEPLER (6)

      MEZHEPLER (6)   AMELDE HAK MEZHEPLER (B)3. Şâfiî mezhebi Mezhebin kurucusu İmam Şâfiî’dir. Hicri 150 tarihinde (M. 767) Filistin’in Gazze şehrinde doğmuş, 204’te (M. 819) de Mısır’da vefat etmiştir (rh.). İmam Mâlik’ten Hicaz fıkhını, Ebû Hanîfe’nin talebesi olan İmam Muhammed’den de Irak fıkhını öğrendi. Mezhebinin en önemli özelliği, âdeta Hanefî ile Mâlikî fıkhının terkibi/sentezi (birleşimi) niteliğinde olmasıdır. Şâfiî mezhebi genellikle Mısır, Suriye, Irak, …

Devamını oku »

Ara 23

MEZHEPLER (5)

                MEZHEPLER (5)   AMELDE HAK MEZHEPLER (A) Fıkıhtaki (ibadet ve amele dair olan konularda) ihtilaflar, akaitteki ihtilaflar gibi insanı bid‘at ve dalâlete götürmez. Nitekim fıkhî meselelerde ictihatların farklılığı ümmet için rahmat sayılmıştır. Böylece zaman ve mekânlara göre Müslümanlara genişlik-rahatlık ve kolaylıklar sağlanmıştır. Amelde hak olan dört mezhep sırasiyle …

Devamını oku »

Ara 15

MEZHEPLER (3)

                        MEZHEPLER (3)   HAK MEZHEPLER (Ehl-i Sünnet Mezhepleri) İtikatta Ehl-i Sünnet Mezhepleri ikidir: 1. Eş’arî mezhebi Mezhebin kurucusu İmam Eş’arî’dir. Basra’da doğmuş, Bağdat’da vefat etmiştir. İmanla ilgili mevzularda ayet ve hadisleri temel almakla birlikle bunların anlaşılmasında akla da yer veren bir mezhep anlayışıdır. …

Devamını oku »