Etiket Arşivi: mezhepler

Ara 27

MEZHEPLER (6)

      MEZHEPLER (6)   AMELDE HAK MEZHEPLER (B)3. Şâfiî mezhebi Mezhebin kurucusu İmam Şâfiî’dir. Hicri 150 tarihinde (M. 767) Filistin’in Gazze şehrinde doğmuş, 204’te (M. 819) de Mısır’da vefat etmiştir (rh.). İmam Mâlik’ten Hicaz fıkhını, Ebû Hanîfe’nin talebesi olan İmam Muhammed’den de Irak fıkhını öğrendi. Mezhebinin en önemli özelliği, âdeta Hanefî ile Mâlikî fıkhının terkibi/sentezi (birleşimi) niteliğinde olmasıdır. Şâfiî mezhebi genellikle Mısır, Suriye, Irak, …

Devamını oku »

Ara 23

MEZHEPLER (5)

                MEZHEPLER (5)   AMELDE HAK MEZHEPLER (A) Fıkıhtaki (ibadet ve amele dair olan konularda) ihtilaflar, akaitteki ihtilaflar gibi insanı bid‘at ve dalâlete götürmez. Nitekim fıkhî meselelerde ictihatların farklılığı ümmet için rahmat sayılmıştır. Böylece zaman ve mekânlara göre Müslümanlara genişlik-rahatlık ve kolaylıklar sağlanmıştır. Amelde hak olan dört mezhep sırasiyle …

Devamını oku »

Ara 11

MEZHEPLER (2)

                                        MEZHEPLER (2) İtikadi ve ameli mezhepler   İslâm’da İki türlü mezhep vardır: 1. İtikadi Mezhepler: İmanla-inançla ilgili konulardaki görüşler. 2. Ameli Mezhepler: İbadet ve muamelelerle ilgili konulardaki görüşler.   İTİKADİ MEZHEPLER İman esaslarını kabul etme konusunda bir …

Devamını oku »

Ara 07

MEZHEPLER (1)

 MEZHEPLER (1)   MEZHEP NE DEMEKTİR? Kelime olarak mezhep, takip edilen, gidilen yol demektir. Mecazen de şahsî yani kişisel görüş, inanç ve doktrin manalarında kullanılmaktadır. Din açısından ise müctehidin, dinin ayrıntılarına ilişkin, kendine mahsus kural ve yöntemlerle oluşturduğu inanç ve hukuk sistemini ifade eder. Bir başka deyimle; müctehid (fıkıh alimi) sıfatını kazanmış bir İslam aliminin, hüküm bakımından kapalı …

Devamını oku »

Oca 05

MEZHEPLER (6)

                      MEZHEPLER (6)   AMELDE HAK MEZHEPLER (A)   3. Şâfiî mezhebi Mezhebin kurucusu İmam Şâfiî’dir. Hicri 150 tarihinde (M. 767) Filistin’in Gazze şehrinde doğmuş, 204’te (M. 819) de Mısır’da vefat etmiştir (rh.). İmam Mâlik’ten Hicaz fıkhını, Ebû Hanîfe’nin talebesi olan İmam Muhammed’den de Irak fıkhını öğrendi. Mezhebinin en önemli özelliği, âdeta Hanefî ile Mâlikî fıkhının …

Devamını oku »