Etiket Arşivi: okul

Haz 22

ANNE ELİ

ANNE ELİ Akademik açıdan mükemmel bir genç, büyük bir şirkette yönetici pozisyonuna başvurmaya gitti. İlk görüşme iyi geçmişti. Sonra üst düzey yönetici ile görüşmeye sıra geldiğinde, yönetici öz geçmişten gencin akademik başarılarının, ortaokuldan lisansüstü araştırmaya kadar her bilginin mükemmel olduğunu görünce sordu.– “Okulda burs aldınız mı?”– “Hayır Efendim!”– “Peki, okul masraflarınızı babanız mı ödedi?”– “Babam …

Devamını oku »

May 08

100 PUANLIK TEK SORU

100 PUANLIK TEK SORU Son sınıf öğrencileri harıl harıl çalışmışlar. Bütün konuları yemiş yutmuşlar. İletişimle ilgili her şeyi biliyorlar. Öğretmen sınavda 100 puanlık tek soru sorar. Soru şu; “Beş yıldır bu okulda öğrencisiniz. Benim bir yıldır kapının girişinde hep gördüğüm; sınıflarınızı, koridorlarınızı temizleyen; adı, soyadı gömleğinde kocaman yazılı olan; sizin de her sabah gördüğünüz görevli …

Devamını oku »

Oca 28

OKULA BU KIYAFETLE GELİNMEZ.

OKULA BU KIYAFETLE GELİNMEZ. Annesi okula gitmek için evden çıkmakta olan oğlunu uyarır.. “Bu kıyafetlerle okula gidilmez çabuk üzerini değiştir.” İtiraz eden çocuk kıyafetini değiştirmeden çıkar gider evden.. Okula gider, bahçede arkadaşlarıyla oynar zil çalınca koşarak sırasına oturur. Öğretmen derse girer girmez, çocuğa sert bir bakış atarak şunu söyler:  “Ne bu kıyafet okula böyle gelinmez. …

Devamını oku »

Kas 07

KÖYLERİMİZDE İSTİKLÂL MARŞIMIZ, ANDIMIZ OKUNACAK.

KÖYLERİMİZDE İSTİKLÂL MARŞIMIZ, ANDIMIZ OKUNACAK.                   Köy okullarını açacağız                                                                                …

Devamını oku »

Eki 14

İSMAİL HAKKI TONGUÇ

İSMAİL HAKKI TONGUÇ Bulgaristan’ın Silistre kentinin Tatar Atmaca köyünde (bugünkü adı:Sokol) doğar. Sekiz kardeşin en büyüğü olduğu için bütün yük omuzlarındadır. Aç karınlarını doyurmak için harman altında sapların arasında tek tek buğday tanelerini toplar. Evde herkes onun yolunu gözlemektedir. Bazen bir avuç, bazen bir tas buğdayla evine döner. Bir avuçla eve döndüğünde, sanki suç işlemiş …

Devamını oku »

Eki 10

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER * “İnsan her şeyin kutsalı olduğu gibi en kötüsüdür de” Eflatun * “Çün şitâda zâglar pür-cûş olur//Uzlet eyler bülbülân hâmûş olur.” (Kargalar kış mevsiminde coşar, bülbüllerse ortadan çekilip susarlar.) Mevlana * “Kalbini camdan yaparsan kıran çok olur. Demirden yaparsan pas olur. Denizden yap ki giren kaybolsun, yüzmeyi bilen kurtulsun, bilmeyen boğulsun.” Julia Roberts * …

Devamını oku »

Eki 08

OSMANLICA MERAKI

OSMANLICA MERAKI   Osmanlıca meraklısı bir Edebiyat öğretmeni, öğrencilerinden, sürekli Osmanlıca konuşmalarını, sorulara Osmanlıca cevap vermelerini istiyormuş. Soğuk bir kış günü öğretmen sınıfın ortasında dolaşarak ders anlatıyormuş. Bir ara yanan sobaya arkasını dönmüş ve sobadan sıçrayan kıvılcım eteğini tutuşturmuş. Parmak kaldırıp söz isteyen öğrenci; ­­-Efendim, arka cenahızdaki sobanın derunundaki parçe-i nardan kopan bir şerare şahsınız …

Devamını oku »

Eyl 12

OKUL BAŞARISI

OKUL BAŞARISI Bütün öğretmenlerimize, öğrencilerimize başarılı bir eğitim-öğretim diliyorum. Öncelikle çocuklarımız için kullanılan “aptal, tembel, kafası bu kadar çalışıyor veya kapasitesi bu kadar” Vb. Sözler kesinlikle kullanılmamalıdır. Aşağıdaki tavsiyeleri uyguladığınızda sadece okul başarısında değil, davranışlarında da daha yumuşak ve uyumlu olduğunu göreceksiniz. Fiziksel sağlığına özen gösterin. Çocuğun düzenli olarak görme, işitme ve diğer rutin kontrollerinin yaptırılması, sağlıklı …

Devamını oku »

Şub 07

GÜNYÜZÜ GÖRMEYEN ÇOCUKLAR

GÜNYÜZÜ GÖRMEYEN ÇOCUKLAR Kış soğuğunun üzerine sabah mahmurluğu da eklenince, sabah karanlığının akşamüzeri karanlığından çok daha ürpertici olduğu gerçeği bedenimi titretti. Sokak aralarında hiç ses yok. Caddelerde ise yalnızca araba sesleri duyuluyor.   Ancak hepsinden fena olanı, sabah ayazında ama adeta gece karanlığında okula gitmeye çalışan öğrencilerin görüntüsü. Arkadaşlarına “günaydın” diyen ancak günü henüz aymamış olan eğitilmelerine …

Devamını oku »

Eyl 14

MİLLÎ EĞİTİM NE KADAR MİLLÎ?

MİLLÎ EĞİTİM NE KADAR MİLLÎ? Ülkemizin meselesi malum çok. Çözemediğimiz, meselelerin kaynağı olduğumuz için de azalmıyor, aksine çoğalıyor. Bu bahse 1938’den itibaren diye başlamak daha adil bir davranış olur. 1940’da Türk tarihini başından (milat öncesinden) günümüze kadar ele alan ders kitapları müfredattan çıkarıldı. Yunanca dili bütün okullara ders kitabı olarak kondu. Gelişmemizin “Grek” medeniyet dairesine …

Devamını oku »

Eski yazılar «