Etiket Arşivi: kültür

Kas 07

MİLLİYETÇİLİKTEN VE ÇAĞDAŞLIKTAN VAZGEÇİLEMEZ

MİLLİYETÇİLİKTEN VE ÇAĞDAŞLIKTAN VAZGEÇİLEMEZ Milliyetçilik milleti ve vatanı sevmektir. Sevmek kavramı içinde hem korumak hem geliştirmek vardır. Geliştirmek; ilerletmek, yükseltmek, güzelleştirmek ve zenginleştirmek demektir. Bütün bunlar da ancak çağdaşlıkla mümkündür. Demek ki çağdaşlık da aslında milliyetçiliğin vazgeçilmez bir unsurudur. Atatürk’ün en çok kullandığı kavramlar, millet ve çağdaşlıkla ilgili kavramlardır: Türk milleti, Türk ulusu, asri, asrileşmek, …

Devamını oku »

Tem 11

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER * “Gösterişin, torpilin, kibrin ve sayamadığım binlerce putun kol gezdiği bu çağda;  bir bakışın, bir duruşun, bir hayatın sadeliğine inanıyorum.” Dostoyevski * “Kültürü bilgiden ibaret saymak, zekâyı hafızadan ibaret sanmaktan farksızdır.” Peyami Safa * “İntikam almayı düşünüyorsan zayıf insansın, affedip yoluna devam ediyorsan güçlü insansın, yok sayıyorsan zeki insansın.” Konfiçyüs * “Adalet olmayınca, …

Devamını oku »

Tem 04

MİLLİYETÇİLİK

MİLLİYETÇİLİK Milliyetçilik, “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözünden rahatsız olmak, bu sözü yazıldığı yerlerden kazımaktır. Milliyetçilik, “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım…” diye başlayan andımızı okullardan kaldırmaktır. Milliyetçilik, Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk üç maddesini tartışmaya açmaktır. Milliyetçilik, anayasanın 66. maddesindeki “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.” maddesini tartışmaya açmak, Türk’ü kaldırarak yerine Türkiye kelimesini …

Devamını oku »

Mar 30

TEOKRASİ RİSKİ

TEOKRASİ RİSKİ Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimidir. Devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı bir sistemdir. Osmanlı’da teokrasi vardı. Türkiye’de teokrasiye karşı direnç var. Nedeni Türkiye’nin 200 yıldır Batı eksenli olması ve Batı laikliğini, Batı yaşam tarzını görmüş olmasıdır. Ama bazı rahatsız edici olaylar da yaşanıyor. Söz gelimi; Mahir Ünal, Meclis’te AKP adına hareket eden AKP grup …

Devamını oku »

Oca 30

Türkiye Cumhuriyeti İkinci Yüzyılına adım atarken

Türkiye Cumhuriyeti İkinci Yüzyılına adım atarken 1 Ocak 2023 tarihi ile Atatürk‘ün kurduğu Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının ilk günüydü. Türkiye Cumhuriyeti 2002-2022 yılları arasında “kapkara” bir dönem yaşadı. Geriye gidişin ilk tohumları Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin en ilerici ve çağdaş Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in (1897-1961) görevinden ayrılması sonrasında başladı. Türkiye’de hiçbir zaman demokrasi olmamıştır. Çünkü “demokrasi, kültür …

Devamını oku »

Ara 21

NARDUGAN (DOĞAN GÜNEŞ) BAYRAMI

NARDUGAN (DOĞAN GÜNEŞ) BAYRAMI   Türklerin yılbaşı 31 Aralık değildir, Türklerin yılbaşı, 21 Aralığı 22 Aralığa bağlayan gecedir. Aralık ayının 21’nci gecesi günlerin en kısa, gecelerin en uzun olduğu gecedir ve inanç odur ki Türk toplumunda, gökte iyiyle kötü, aydınlıkla karanlık bir savaş içerisindedir. Bu savaş o gece aydınlığın galebesiyle son buluyor, aydınlıklar karanlığa hâkim …

Devamını oku »

Ara 13

DİZİLERİN ÇIPLAKLIĞI

DİZİLERİN ÇIPLAKLIĞI Ekranlardaki diziler illallah dedirtiyor. Çıplaklık esas… Hayatın akışında böyle çıplaklık var mı? Hiç olmayacak yerde sınırsız mini etek!… Göğüsler fora! Sokakta kaç kişide bunu görebilirsiniz? Sokakta aynı, evde aile içinde aynı… Baba mı var, dede mi, var, abi mi var; kayınpeder mi var, kayın mı var… Hiçbirinin umurunda değil. Kimsede böyle hayat tarzı …

Devamını oku »

Ara 11

Hem PKK bildirisine imza atıyorlar Hem de bakanlıktan indiregandi yapıyorlar…

Hem PKK bildirisine imza atıyorlar Hem de bakanlıktan indiregandi yapıyorlar… ODA TV’den Kaan Arslanoğlu açıkladı:   Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Çeviri ve Yayım Destek programındaki skandalı OdaTV’ye yazan yazar Kaan Arslanoğlu, program kapsamında PKK ve HDP yanlısı bildirilere imza atan ve Türkiye karşıtı söylemlerde bulunan bazı yazarlara defalarca para aktarıldığını dile getirdi. “Orhan Pamuk için Kültür …

Devamını oku »

Eyl 01

TÜRK KÜLTÜRÜ RUHUMUZU KANATLANDIRIR.

TÜRK KÜLTÜRÜ RUHUMUZU KANATLANDIRIR. Kim ne derse desin, insan dünyaya ayak bastığından itibaren fikirler devam etmiştir, bundan sonra da devam edecektir. Temel değerlerde birleşmek kâfidir. Bazı anlaşmazlıkların rolü her devirde devam eder. Birleşmeler kadar ihtilaflar da değerlidir. Düşünce hayatımızın sembolleri haline gelen bitmeyen tartışmalar da olur. Zaten kültür yaratma da bunlar üzerinden kökleşir. Tarih de …

Devamını oku »

Ağu 15

TÜRK’ÜN OCAĞI

TÜRK’ÜN OCAĞI Milliyetçiliğin kayıp ruhu Kültür, çoğumuz için, önünde sonunda yaşadığımızdır.  Milliyetçi, milletin bütün fertlerinin görüşlerini benimsemese de kendisinden kabul eden kimseye denir. Tarihimiz bütünüyle nasıl bizimse, dinlisi-dinsizi, iyisi-kötüsü, bileni- bilmeyeni, kabul edeni-inkârcısıyla yaşayanlar da bizimdir. Millet gerçeğine, dolayısıyla tarihe, bugüne ve geleceğe bizim gibi bakmayanlarla çeşitli derecelerde ayrılıklarımız olur. Farklılıkları kavga konusu edenlerimiz de …

Devamını oku »

Eski yazılar «