«

»

May 04

SEÇİME DOĞRU

SEÇİME DOĞRU

3 Haziran 2011 tarihli 643 sayılı KHK ile 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun’a eklenen 21/A maddesiyle aynı görevi görecek bakan yardımcılığı ihdas edildi. O madde şöyle:

Bakan Yardımcıları Hükümetin görev süresiyle sınırlı olarak görev yapar; Hükümetin görevi sona erdiğinde, Bakan Yardımcılarının görevi de sona erer. Bakan Yardımcıları gerektiğinde Hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilir. Bakan Yardımcılarına en yüksek Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde yüzellisi oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenir.”

Yeri gelmişken… Bu acayip rejim ortadan kaldırılıp güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildiğinde, Allah rızası için, şu bakanlıkların adları gözden geçirilsin! Birkaç defa yazdım bu meseleyi. Alışılmış, herkesin kafasında yer etmiş Millî Savunma, Millî Eğitim, Adalet, Dışişleri gibi bakanlık adları kalır ama sonra, ucuna ekleye ekleye adını uzattıkları Ulaştırma ve Altyapı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği gibi bakanlıkların adları kısaltılmalı.

R. T. Erdoğan, 2018’de yeni sistemde cumhurbaşkanı seçildiğinde ilk ziyaretini Azerbaycan ve KKTC’ye yapmıştı. Yolda kendisine sordurulan (Malum tayyarede “yandaş” gazeteciler olur ve sorular ellerine sıkıştırılır.) bakan yardımcılıklarıyla ilgili soruya cevaben: “Bakan yardımcıları birden fazla olabilecek, bazılarında ikiyi bazılarında üçü zorlayacağız. Bakanlıkların güçlü olması lâzım. İşlevlerine göre belirleyip çalışmaları güçlü hâle getirmek istiyoruz.” demişti.

Bakanlıklarda sayısını, bu bakan yardımcılıklarının alt yapısını bilmiyoruz.

2011’de bakan yardımcılıkları ihdas edildiğinde, Prof. Dr. Kemal Gözler ve Doç. Dr. Gürsel Kaplan birlikte “Bakan Yardımcılıkları Bakanlık Hiyerarşisine Dâhil midir?” (TBB Dergisi, S. 98, 2012)başlıklı makale yazmışlar ve bu makamın hukukî statüsünü tartışmaya açmışlardı. Sonra sistem de değişti. Prof. Dr. Kemal Gözler “Elveda Anayasa” dedi ve asıl “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi”nin açmazlarını ortaya koydu.

Saray’daki başdanışmanlar ordusuyla teşekkül ettirilen “ofisler”in hâlipek bilinmiyor. Bu ofisleri kimileri “hayatî önem”de görülüyor; “kurmay birim”“arka bahçe” olarak adlandırıyor. Öz olarak her bir ofise “Propaganda Bakanlığı” diyebiliriz.

“Millet İttifakı”“çıkış” için çok akıllı, sistemli hareket etmelidir.

Alıntı: Arslan Tekin