«

»

Nis 27

Erdemli toplum.

Erdemli toplum.
 
Farabi erdemli toplum ile ilgili Medinetü-l Fazıla kitabını yazmıştır. Bu kitapta erdemli bir toplumun özelliklerini yöneticilerin özelliklerini anlatmıştır. Adaleti sağlayacak kanunların olmasını istemiştir. Adaleti engelleyenlere ceza vermek toplumun erdemli olması için bir gerekliliktir çünkü topluma karşı yapılmıştır.
Erdemli bir toplumu erdemli yöneticilerin yönetmesini istemiştir. Erdemli şehrin reisi, sıradan herhangi bir insan olamaz. Çünkü erdemli bir toplum erdemli yönetici ile mümkündür. Yöneticiler filozof veya peygamberlerin özelliğini sağlamaları gerekmektedir.
Erdemli şehrin yöneticisinin amacı; kendisine ve halkına gerçek mutluluğu vermektir. Zenginlik ve zorbalıkla yönetmek, erdemli yönetimin özelliklerinden değildir.
 
Erdemli toplumun yöneticisinde aranacak vasıfları:
1) Sağlam bir beden.
Hiç kimse karşısında dik durmayan birisini istemez. Duruşuyla karşısındakine güven vermeli.
2) Sözü anlama kudreti.
Söylediği veya duyduğu herşeyi idrak edebilmeli ve mümkün olmayan sözler vermemeli.
3) Güçlü bir hafıza.
Her zaman her yerde yanında bir ajanda taşıyamaz kimse, yada notları yanında olmayabilir. Bazı durumlarda hafızanıza ihtiyacınız olacaktır. Ve ne kadar iyi olursa yanınızda o kadar az eşya taşırsınız.
4) En küçük kanıtı değerlendirecek bir zekâ.
Yönetici, kendinden değil birçok kişiden sorumludur. En küçük fırsatı bile onlar için yararlı bir hale getirebilmelidir.
5) Düşündüklerini açıklayabilecek kıvraklıkta bir dil.
Bu sadece yönetici için değil herkes için lazımdır. Ama yöneticide ise her, düşünceye hitap edebilecek bir hitabet becerisi olması gerekmektedir.
6) Öğretmeyi ve öğrenmeyi sevmek.
İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir öğretmendir. İnsanlara davranışlarıyla dahi bir şey öğretebilir.
7) Yemeye, içmeye ve kadınlara düşkün olmamak.
İyi bir yöneticinin asıl amacı eğlence değildir. İlk olarak sorumlu olduğu kişilere karşı sorumlulukları yerine getirmektir. Bazen yönetici aç kalacak ama sorumlu olduğu kişileri aç bırakmayacaktır. ( Her şeyi doğru yapan bir yönetici ailesine de işine de rahatlıkla zaman ayırabilir )
8) Doğruluğu ve doğruları sevmek, yalandan nefret etmek.
Yalan ne kadar çoksa sonuçları o kadar kötü olur. Her zaman doğru olanı söyleyin ve yapın ki, daha sonradan hesap vermeyesiniz.
9) Altın ve gümüşün değil, yüceliğin peşinde koşmak.
Liderlik vasfı olan birisinin parayla pulla pek işi olmaz zaten. İşini doğru yaptığı sürece parası da pulu da olur. Para peşinde koşan yönetici ise kendini bile yönetemez.
10) Adaleti sevmek, zulümden nefret etmek.İlk olarak kendinize adil davranın.
11) Adalet isteyenlere karşı ılımlı, kötülere karşı sert bir mizaç.
Yapabileceğiniz tek ayrımcılık bu olmalı.
12) Doğruları korkmadan cesaretle hayata geçirebilecek bir azim ve irade…
Girişimci olun, korkmayın. Yükselebilmeniz için, daha iyi olabilmeniz için gereken şey cesarettir. En iyisi olmak için azimle çalışın.
13) Ve en önemlisi de bilgelik.
Olayları kavrama, durumu değerlendirme, karar verebilme, planlama, tahmin, yönetebilme, yaratıcılık ve kontrol.
 
Ayrıca Farabi; Farabi; ‘bu erdemler tek kişide bulunmazsa, bir kaçı birinde, bir kaçı da ötekinde bulunursa o iki kişi başkan olur. Eğer bu erdemler üç kişide bulunursa o üç kişi başkan olur. Bu erdemler için çok kişi gerekiyorsa o kadar kişi başkan olur’ demektedir.
Bilim bu böyle diyor.
Lider tercih eden değil tercih edilendir!