Etiket Arşivi: itikad

Mar 23

RAMAZAN’A MERHABA

RAMAZAN’A MERHABA Recep ile Şaban’ı Üç ayları bil tanı On bir ayın sultanı Ramazana merhaba * * * Güzele alıştıran Küsleri barıştıran Allah’a yaklaştıran Ramazana merhaba * * * Güzel göz, güzel bakış Kula işlenmiş nakış Bu ayda ulvî akış Ramazana merhaba * * * Aşk ile ağlandığı Sevaplar sağlandığı Şeytanın bağlandığı Ramazana merhaba * …

Devamını oku »

Tem 09

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN KURBAN Kurban, Tanrı’nın verdiklerine bir şükür nişanesidir. Tanrı’ya yakın olmaya, sevgisini ve rızasını kazanmaya, verilen nimetlere şükretmeye vesile bir ibadettir. İlk kurbanın Hz. Adem‘in oğulları Habil ve Kabil ile başladığına ve ilk kurbanı Habil ve Kabil’in Tanrı’ya sunduklarına dair genel bir kabul vardır. Cahiliye döneminde Arapların Kâbe’deki ve diğer yerlerdeki putlar için birtakım kurbanlar kestikleri kayıtlıdır. İslam …

Devamını oku »

Eki 14

İMAM-I MÂTÜRİDÎ

İMAM-I MÂTÜRİDÎ İmam-ı Mâtürîdi (r.a.) hazretleri , Sünni kelamın kurucusu olup, itikad mezheplerinden ve özellikle de Müslümanların yarıdan fazlasının itikad imamıdır. İşte İmam hakkında detaylı bilgi. Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed b. Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî (ö. 333/944) Mâtürîdiyye mezhebinin kurucusu, müfessir ve fakih. Nisbet edildiği Mâtürîd (Mâtürît), bugün Özbekistan Cumhuriyeti’nin sınırları içinde bulunan Semerkant’ın dış mahallesidir. …

Devamını oku »

Eyl 29

İTİKAD İMAMLARI VE İTİLAFLARI

İTİKAD İMAMLARI VE İTİLAFLARI Ebu Mansur Muhammed bin Muhammed bin Mahmud el-Matüridî, Semerkant şehrinin Matürid Köyü’nde doğdu. Hicri 238 (M. 853)’de doğduğu kabul edilen Matüridi’nin ölüm tarihi 333 (M. 944)’tür.    Ehl-i sünnet vel-cemaatın kelâm ilmindeki reisleri iki zattır. Bunlardan birisi Hanefi, diğeri Şafiî’dir. Hanefi olanı, Ebu Mensur Matürîdî, Şafiî olanı ise Ebü’l Hasen el-Eş’ari’dir. …

Devamını oku »

Ara 21

MEZHEPLER (4)

                           MEZHEPLER (4)   İtikatta bu iki hak mezheb olan Eş’ari ve Maturidi mezhebine üçüncü olarak Vehhabilik olarak bilinen“Selefiye”yi ilave edenler de vardır. Çünkü Ehl-i Sünnet’in tuttuğu, takip ettiği yol zaten selefin yoludur. Kaldı ki sonraları “Selefilik”, selefin yolu ve görüşleri olmaktan çok İbn Teymiye ve Muhammed b. …

Devamını oku »