«

»

Kas 23

BİR ÖĞRETMENİMİZDEN ACI GERÇEK

BİR ÖĞRETMENİMİZDEN ACI GERÇEK

Bir test kitabı ortalama 50 TL. Her dersten en fazla 1 tane alsanız 500 TL. Uzaktan eğitim için en düşük bilgisayar fiyatı ortalama 3500 TL. Tabi bu saydıklarım evinizdeki çocuk sayısına göre katlanıyor. Bu eşitsizliğin sonunda yapılacak liselere ve üniversitelere giriş sınavları adil olur mu? 

Eskiden babamla izlediğim  futbol takımlarımızın Avrupa takımları ile yaptıkları maçların son bölümlerinde spikerin şu sözü hep zihnime çakılmıştır:

-Ne güzel başlamıştık…

Aslında cumhuriyet ile birlikte gerçekten çok güzel başlamıştık. Devletimiz her yerde okul açıyor her köy çocuğuna elini uzatıyordu. Okul yapamadığı yerden çocukları alıp yatılı okula veriyordu. Bir taraftan da her yerde fabrika kuruyorduk. Halk yoksul durumda olduğu için her şeyi devlet yapıyordu. Ancak katı bir devletçilik değildi bu. Yaratıcı olanlara imkân verip destekleyen bir karma ekonomi modeli kurmuştuk. 1929 dünya ekonomik bunalımını ABD bile bu modeli kullanarak aştı.

Dünyadaki emperyalist devletler zamanla fabrikalarımıza göz dikti. Ancak devlet malı olarak kalırsa buna sahip olamayacağını bilen emperyalist devletler bu fabrikaları zarar ettirecek her kanunu çıkarttılar bize. Devletin fabrikaları zarar ediyor gerekçesiyle kapatıldı. ‘İthal etmek daha ucuza mal oluyor’ denildi Sonuçta sosyal devleti yok ettiler. Sermaye, eğitim, sağlık ve adaletten para kazanmak istedi. Özel okula öğrenci başına para yardımı bile yaptık. Geldiğimiz noktada ‘takke düştü kel göründü.’ Eğitimimizin pardon öğretimimizin sonu umarım babamla izlediğim Avrupa Kupaları maçlarındaki takımlarımızın sonu gibi olmaz.”