«

»

Kas 12

ABD, Atatürk ölünce ne yazdı?

 
 
  
Bugün 10 Kasım.. Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 72. yıldönümü.
72. yıl sonunda geldiğimiz nokta, Atatürk ilke ve devrimleri açısından ne yazık ki çok üzücü ve gerilemiş bir nokta.
Bugün 72 yıl öncesine dönüp “geçmiş tarihe” bakarak, “gelecek tarihe” ışık tutalım.
Aşağıda yayınlayacağım bilgiler; tarihi düşmanlıklar, dostluklar, müttefiklikler ve yanlış propagandalar açısından belki şok yaratabilir.
Mustafa Kemal Atatürk öldüğünde, dünya olayı nasıl yorumlamıştı?..
Bunun yanıtı ciltler dolduran kitapların konusu. Bu kısıtlı köşede, yalnızca Yunanistan ve ABD açısından kısa bilgiler vermek istiyorum.
(Benim “1919’un Şifresi” adlı kitabımı okuyanlar, aşağıdaki bilgileri oradakilerle karşılaştırsınlar lütfen.)
1919’da yurdumuza en büyük işgali gerçekleştiren ve Atatürk’ten tokadı yiyen Yunanistan ile gûya hiç ortalıkta olmayan ABD’nin tavırları çok farklı.
Atatürk’ün ölümünün ardından Yunanistan medyası ve hükümeti, kendisinden “Tarihin büyük kişiliği”, “Türklerin babası” ve “Yeni Türkiye’nin kurucusu” gibi övgüyle söz ederken; ABD medyası “Diktatör” diye yazıyordu!..
Yunanistan: “Tarih değiştiren,
tarih yaratan şahsiyet!”
Vradini Gazetesi, 10 Kasım, özel baskı: “Bütün Türkiye, büyük lideri ve reformcusu -Vatanın babası- Kemal Atatürk’ün ölümü üzerine yasa büründü.”
Vradini Gazetesi, 11 Kasım: “Tarihi değiştiren, tarih yaratan şahsiyetlerin en büyüklerinden biri olan Mustafa Kemal…”
Elefteron Vima Gazetesi, 11 Kasım: “Yeni Türkiye’nin kurucusu öldü”
Elefteron Vima Gazetesi, 11 Kasım: “Bugün Türkiye’nin yasını tuttuğu, tarihin büyük kişiliği olarak hakkıyla ölümsüzleşen Atatürk…”
Kathimerini Gazetesi, 11 Kasım: “Türkiye’nin babası rahmetli Kemal…”, “Türkiye dağları delmeli, en derinlerde bile olsa, arayıp bulacağı en değerli taştan, Kemal Atatürk’ün heykelini yapmalıdır. …O, sadece Türkiye için değil, bütün dünya uygarlığı için büyük bir kayıptır.” (Bugün kurduğu Türkiye’de kimileri, en büyük taşı bularak, mezarına atmaya çalışıyor oysa..-HC)

 

* * *
Yunan Başbakanı (Metaksas) ise, Başbakan Celal Bayar’a gönderdiği başsağlığı mesajında şunları söylüyor: “..dost ve müttefik Türkiye’nin yaşadığı büyük acıyı Yunan halkı ve ben gönülden paylaşıyoruz. … Türkiye’nin aydın reformcusu, cesur asker ve onurlu insan Atatürk’ün aziz hatırasını saygıyla anıyoruz.. Yunanistan, Yunan-Türk dostluğunun temelini atan, dostluğun çözülmez bağlarını kuran, barış düşünceleri ile iki ülkeyi yakınlaştıran Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’ü hiçbir zaman unutmayacaktır.” Ve, Selanik Belediye Meclisi Atatürk’ün anasına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuyordu!..

 

* * *

 

Bunları okuyunca, kimi zaman söylenen “İçimizdeki bazılarının yaptığı saldırıyı, işgalci Yunan bile yapmadı” sözü akla geliyor değil mi?
ABD: “Diktatör!”
Bir de, 1919’da güya “ortada olmayan” ama “baş aktör olan” ABD’nin gazetelerine bakalım.
The Washington Post Gazetesi, 10 Kasım: “Türk diktatörü komada, ölüm haberleri yalanlandı.”
The New York Times Gazetesi, 11 Kasım: “Diktatörün sıra dışı kariyerinin …”, “Diktatörün ölümüyle birlikte…”
The New York Times Gazetesi, 12 Kasım: “..Türk diktatörü haline getirecek uzun askeri hizmet yıllarıyla dolu bir ömür…”
The Washington Post Gazetesi, 11 Kasım: “Modern Türkiye’nin kurucusu ve demir yumruklu yöneticisi Kemal Atatürk bugün 58 yaşında öldü.”
Allah rahmet eylesin
Bugün rahmet ve minnetle andığımız Atatürk’ün en büyük özelliği, barışçılığının yanı sıra “anti-emperyalist” olmasıydı.
 
 
*10.11.2010 Hulki CEVİZOĞLU Yeniçağ