«

»

Eki 29

CUMHURİYET NİÇİN 29 EKİMDE İLAN EDİLDİ?

CUMHURİYET NİÇİN 29 EKİMDE İLAN EDİLDİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 29 Ekim’de bile Atatürk‘ü yok saydı! Atatürk‘ü yok sayanların, Türk Milleti’nin din işlerini düzenlemek bir tarafa en küçük bir devlet memuriyetinde bulunmaya hakkı yoktur. Türk vatanı kurtarılmasaydı, Afganistan dışında İslam coğrafyasının tamamı işgal edilmiş olacaktı. Bugün 11 milyon mil karelik bir İslam dünyası varsa, bu, “Atatürk modeli” sayesindedir!                                                                                                     ***                                                                                                                                                                                                                                      Cumhuriyet neden 29 Ekim’de ilan edilmiştir? Neden 28 Ekim veya 30 Ekim’de değil? Bu konunun, yeni nesillere tekrar tekrar anlatılmasında fayda vardır.

Atatürk‘ün Niçin 29 Ekim tarihini seçtiğini, Fahrettin Altay Paşa, gazeteci Taylan Sorgun‘a anlatmıştır.

Fahrettin Altay Paşa, 1925’te Ekim ayında Çankaya’da Atatürk’ün misafiri olduğunda konuyu sorar.

Atatürk, şu cevabı verir:

“Mütareke 30 Ekim 1918’de imzalanmıştı. Vatan parçalanmış, istilaya uğramıştı. Peki, 30 Ekim 1918’den bizim İzmir’e girdiğimiz tarih olan 9 Eylül 1922’ye kadar kaç yıl geçti? Dört yıl. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan ettik. İşte beş yıla sığdırdığımız büyük inkîlap, bizim yaşadığımız şartlara duçar olmuş, hangi milletin tarihinde vardır? Bu mazlum millet kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır, çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükâfatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür. Daha da görecekleri vardır. Beni en çok mesut eden hadise, bu mazlum milletin hak ettiği bu yere gelmesidir. Sen benim 30 Ekim 1918 sonrası günlerdeki çektiğim azabı bilirsin. Yanımdaydın. Mondros 30 Ekim’dir. Cumhuriyet 29 Ekim. İşte bu da bir milletin, mazlum bir milletin ahıdır. Sanırım ki o devletler bunu anlamışlardır.”

Atatürk bir an durup Fahrettin Paşa‘ya bakar ve sonra elini masanın üzerine vurarak “Deyiniz ki bu tarihten silinmek istenilen bir milletin öcüdür…”

Fahrettin Altay‘ın “Ama bundan hiç bahsetmediniz” demesi üzerine, Atatürk, “Övünmek olur, övünmek benimle beraber mefkûreye inananların, milletin, ordunun hakkıdır” der.

 

 

Alıntı: ​​​​​​​Arslan Bulut