«

»

Tem 28

VERGİLERİN DAHASI VAR!

VERGİLERİN DAHASI VAR!
İktidar zenginlerimizin vergi borçlarını silerek vatandaşın vergilerini artırmak için adeta yarışıyor. Osmanlı aşığı iktidar, Osmanlı döneminde vergilerden beğendiklerini vergi olarak getirirler mi acaba? . Bakalım hangisini beğenecekler.

İşte o vergiler:
Tarihin her döneminde değişen koşullar ve gelenekler kapsamında vergi uygulaması olmuştur. Bunlardan bazıları günümüz koşullarına göre ilginç ya da komik olarak algılanabilmektedir. Bunlardan bazı ilginç örnekler makalemizin konusunu oluşturmaktadır.
Arpalık Vergisi: Osmanlı döneminde sarayda çalışan üst düzey yöneticilere verilmek üzere at besleyenlerden alınan özel bir vergi türüdür.
Aynaroz Vergisi: 1569 yılında II. Selim döneminde Padişah’ın kızdığı Aynaroz halkından özel olarak topladığı bir vergi türüdür. Aynaroz bugün Yunanistan sınırları içinde kalan özel bir adadır. O dönemde ada halkının önemli bir bölümü eşcinseldir.
Bad-ı Heva Vergisi: Osmanlı döneminde evlenen genç kızlar ve dul kadınlardan alınan vergi çeşitlerinden birisine verilen addır.
Kibrit Vergisi: Cumhuriyet’in ilk yılarında ve Osmanlı’nın son döneminde ülkemizde üretilen ve satılan kibritlerden alınan özel bir vergi türüdür.
Hadımağa Vergisi: Osmanlı sarayında çalışan hadımağaların ücretlerini ödemek amacıyla halktan toplanan bir çeşit vergi türüdür.
Gerdek Vergisi: Osmanlı döneminde alınan ilginç vergilerden biri de gerdek vergisiydi. Bu vergiyi, nikâhı kıyan kadı efendi tahsil ediyordu. Vergi ise; zenginden bir altın, fakirden 12 akçe, orta halli olanlardan da bu ikisinin arasında belirlenen tutarda alınırdı. Toprak sahibinin arazisinde yaşayanların evlenmesi durumunda, vergi alma hakkı da vardı. Verginin tutarı, evlenecek olanın bakire olması halinde 60, dul olması halinde 30 akçe idi.
Gelinlik Vergisi: Osmanlı döneminde uygulanan Tanzimat döneminde kaldırılan evlenen kızlardan alınan bir çeşit vergidir.
Bennak Vergisi: Osmanlı döneminde bir süre uygulanan sonra kaldırılan evli erkeklerden alınan bir vergi türüdür.