«

»

Mar 03

“HUKUK’U MUMLA ARADIĞIMIZ GÜNLER”

“HUKUK’U MUMLA ARADIĞIMIZ GÜNLER”

Anayasa Hukukçusu, Prof. Dr. Kemal Gözler, www.anayasa.gen.trde’ yayınlanan “İlahiyatçı hukuk doçentleri mi geliyor?” başlıklı yazısında bir durum tespiti yaptı. Özetin de özetini verebiliyorum:

 “Hukuk temel alanında doçentlik başvurusunda bulunmak için ‘hukuk doktorası yapmış olmak’ şartı 2017 yılının Aralık ayında, ‘hukuk fakültesi mezunu olmak’ şartı da 2018 yılının Nisan ayında kaldırılmıştır.

 2019 yılının Mart ayında da ‘Hukuk Temel Alanı’nın altına ‘İslâm Hukuku’ bilim alanı eklenmiştir.

Artık ilâhiyat fakültesi mezunlarının hukuk doçentliğine başvurmalarının önünde bir engel kalmamıştır.

Acaba neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulmuştur? Hukukçular için mi? İlahiyatçılar için mi?

Bugün Türkiye’de sadece 6 hukuk fakültesinde İslâm hukuku anabilim dalı vardır ve bunlarda toplam 2 profesör, 1 doktor ve 3 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Oysa Türkiye’de ilâhiyat fakültesi veya İslâmî ilimler fakültesinde İslâm hukuku veya fıkıh anabilim dallarında çalışan hâli hazırda 155 doktor öğretim üyesi 134 araştırma görevlisi vardır.

Hukuk fakültelerinde görev yapan iki İslâm hukuku profesörünün ilâhiyat fakültesi mezunu olduğu bir ülkede, ilâhiyat fakültesi mezunu olan kişilerin İslâm hukuku bilim alanında doçent olmaları evleviyetle mümkündür.

Yan Merdivene Atlamak Meşru mudur? Akademik kariyer pek çok basamaktan oluşan bir merdivendir. Bir merdivenin üçüncü basamağından yan merdivenin dördüncü basamağına atlamak gayri meşrudur; zira böyle bir şey, yan merdiveni ilk basamaktan itibaren tırmananların hakkının gasp edilmesi anlamına gelir.

Hukuk doçenti olmak isteyen var ise herkesin yapacağı şey aynıdır: Hukuk lisansı, hukuk yüksek lisansı ve hukuk doktorası yapmak. Bunun başka bir yolu yoktur.

Bu proje gerçekleştirilebilirse, Türkiye’de artık sadece uygulama düzeyinde değil, eğitim düzeyinde de bir ‘hukuk’ kalmayacaktır. Hukuk fakültelerinde ‘hukuk’ değil, başka şeyler anlatılacaktır, hukuk kitap ve makalelerinde ‘hukuk’ değil, başka şeyler yazılacaktır.

Sadece pratikte değil, teoride dahi ‘hukuk’u mumla arayacağımız günler çok yaklaştı!”

 

 

Alıntı