«

»

Nis 07

EL HAREZMİ, “İLİM (BİLİM)’İN ATASI TÜRKLERDİR!..”

EL HAREZMİ,İLİM VE (BİLİM)’İN ATASI TÜRKLERDİR!..

MATEMATİĞİN ATASI EL HAREZMİ!..
SIFIR RAKAMI OLMASAYDI NELERİ YAPAMAZDIK COĞRAFYA VE ASTRONOMİ İLE DE UĞRAŞAN HAREZMİ EN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARINI MATEMATİK ALANINDA YAPTI GÜNÜMÜZDE DE KULLANDIĞIMIZ HİNT RAKAMLARINI İSLAM DÜNYASINA SIFIRI ( “0” ) TANITTI… MATEMATİĞE KAZANDIRDI BÖYLECE GÜNÜMÜZDE KULLANDIĞIMIZ ONLU SAYI SİSTEMİ ORTAYA ÇIKTI!..
AYNI ZAMANDA GÜNÜMÜZDE MATEMATİĞİN BİR DALI OLAN CEBİR ONUN BU BİLİM ALANINA KAZANDIRDIĞI BİR BAŞKA KATKIDIR CEBİR İLE İLGİLİ KİTABI TERCÜME EDİLEREK XVII. YÜZYILA KADAR AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE OKUTULMUŞTUR!..
* 9 RAKAM VE SIFIR İLE BÜTÜN İŞLEMLERİ YAPMAK MÜMKÜNDÜR SIFIR OLMADAN BÜTÜN İŞLEMLERİ YAPMAK YA ÇOK ZORDUR YA DA İMKANSIZDIR. O DÖNEMDE AVRUPA ROMA RAKAMLARI İLE İŞLEM YAPMAYA BOĞUŞURKEN MATEMATİK BİLGİNİ HAREZMİ SIFIRI KULLANARAK BÜTÜN İŞLEM VE PROBLEMLERİ KOLAYLIKLA ÇÖZEBİLMİŞTİR!..
* HAREZMİ 780 YILINDA ÖZBEKİSTAN’IN KARİZMİ KENTİNDE DÜNYAYA GELMİŞTİR .TAM OLARAK İSMİ EBU ABDULLAH MUHAMMED BİN MUSA EL-HAREZMİ’DİR. KENDİSİNİ MATEMATİK TARİHİNİN EN BÜYÜK BİLİM ADIMI OLARAK TANIMLAYABİLİRİZ!..
* ÇÜNKÜ CEBİRİN VE ALGORİTMANIN KURUCUSUDUR EL HAREZMİ SADECE MATEMATİKLE DEĞİL AYNI ZAMANDA ASTRONOMİ VE COĞRAFYAYLA’DA İLGİLENMİŞTİR BATI DÜNYASINDA!..
* EN ÇOK ETKİDE BULUNAN BİLİM ADAMI DİYEBİLİRİZ. ÇALIŞMALARINA ABBASİ HALİFESİ MEM’UN TARAFINDAN BAĞDAT SARAY KÜTÜPHANESİNE GETİRİLMESİYLE BAŞLAMIŞTIR. DAHA SONRA BURADA YABANCI ESERLERİN TERCÜMESİNİ YAPMAK AMACIYLA KURULAN BİR TERCÜME AKADEMİSİ OLAN BEYT’ÜL HİKME’DE GÖREVE BAŞLAR!..
* HAREZMİ’NİN BU KADAR ÖNEMLİ BİR BİLİM ADAMI OLMASININ SEBEBİ SADECE CEBİRİN KURUCUSU OLMASI DEĞİLDİR AYNI ZAMANDA GELİŞTİRİCİSİ DE OLMASIDIR.
HAYATINDAKİ BİR ÇOK BÜYÜK ESERİNİ BAĞDAT SARAY KÜTÜPHANESİNDE YAPMIŞTIR!..
* HAREZMİ’NİN İLK ESERLERİNDEN BİRİ ARİTMETİK ALANINDADIR. ANCAK BU ALANDA BIRAKTIĞI YAPITIN ORJİNALİ KAYIPTIR. BU KİTABIN BU GÜNE KADAR GELMESİNİN SEBEBİ BATILI ADELARD’AN TARAFINDAN LÂTİNCİYE ÇEVRİLMESİNDEN KAYNAKLANIR. BU KİTABIN İSMİ DE NUMERO INDORUM HİNT RAKAMLARI HAKKINDADIR. BU KİTABINDA ON RAKAMLI KONUMSAL HİNT RAKAMLAMA VE HESAPLAMA SİSTEMİNİ ANLATMIŞTIR. BATIDAKİ MATEMATİKÇİLER ROMALILARDAN BU YANA KULLANILAN HARF RAKAM VE HESAP SİSTEMİ YERİNE HİNT RAKAM VE HESAP SİSTEMİNİ KULLANMAYI BU ESERDEN ÖĞRENMİŞLERDİR BU ESER BATI DÜNYASINDAKİ MATEMATİKÇİLERİ ÇOK ETKİLEMİŞTİR. DAHA SONRA BU HESAPLAMA SİSTEMİNE HAREZMİ’NİN İSMİNDEN TÜRETİLEN ALGORİTMA ALGORİSM DENMİŞTİR. ON RAKAMDAN OLUŞAN RAKAMLAMA SİSTEMİ İSE HAREZMİ TARAFINDAN TANITILDIĞI İÇİN ARAP RAKAMLARI VEYA KÖKENİ HİNDİSTAN OLDUĞU İÇİN HİNT-ARAP RAKAMLARI DENMİŞTİR!..

* HAREZMİ’NİN ESERLERİ: HAREZMİ’NİN EN BÜYÜK ESERİ CEBİRDİR. KENDİSİ CEBİRİN KURUCUSU VE GELİŞTİRİCİSİDİR. BU KONUDA YAZILAN İLK VE YAYGINLAŞTIRILAN KİTAP EL KİTABÜ’L MUHTASAR Fİ HİSABİ’L CEBR VE’L MUKABELE’DİR. HAREZMİ’NİN BU ESERİ KENDİSİNE İSLAM VE BATI BİLİM DÜNYASINDA ÇOK ÜN KAZANDIRMIŞTIR!..
* BATI DÜNYASI İLK KEZ BU KİTAP SAYESİNDE CEBİRİ KULLANMIŞ VE ÖĞRENMİŞTİR. BU ESERDE ANA KONULAR BİRİNCİ VE İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLERİN ÇÖZÜMLERİ, BİNOM ÇARPIMLARI ÇEŞİTLİ CEBİR PROBLEMLERİ VE MİRAS HESAPLARI BULUNMAKTADIR!..
* HAREZMİ CEBİRLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINDA İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER KONUSU ÜZERİNDE ÇOK DURMUŞTUR. BİRİNCİ DERECEDEN DENKLEMLERİ İNCELERKEN YANLIŞ YOLU İLE ÇÖZME YÖNTEMİ’Nİ KULLANMIŞTIR!..
* HAREZMÎ’NİN BU BÜYÜK ESERİ 12.YÜZYILDA CHESTERLI ROBERT VE CREMONALI GERARD TARAFINDAN LATİNCEYE ÇEVRİLMİŞTİR. BATI DÜNYASI BU ESERDEN ÇOK FAZLA ETKİLENMİŞ VE CEBİRİ BU SAYEDE ÖĞRENMİŞTİR. CEBİR BATI DÜNYASINDA EL-CEBR İSMİNDEN ALGEBRA’YA : DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR!..
DAHA SONRA BATI DİLLERİNDE CEBİR ALGEBRA OLARAK TANIMLANMIŞTIR. AYNI ZAMAN HAREZMİ’NİN BU YAPITI BATI DÜNYASINDA CEBİRİN KULLANIMININ YAYGINLAŞMASINDA DA BÜYÜK ROL OYNAMIŞTIR!..