«

»

Mar 05

ALTIN ÖLÜM

ALTIN ÖLÜM

1971’de, Romanya’da Certeju altın madeninin atık barajı patladı. 300 bin metreküp zehirli atık su altında kalan Certej de Sus kasabasında 89 kişi öldü.

ABD’de, Zortman-Landusky altın madeninin, 1979’dan 1992’ye kadar, siyanür sızıntısı, serpinti ve asit drenajından kaynaklanan sorunlarla, nehirleri ağır metaller ve asitle kirlettiği belgelendi.

1992’de iflas eden Summitville Altın Madeni’nin kapanmasından bir ay sonra yağan kar, yığın liçi sisteminin taşmasına ve Alamosa Nehri’nde on sekiz millik bir alanın siyanürle dolmasına yol açtı.

1995 yılında, Güney Amerika’daki Omai Madeni’nin zehirli atık barajı çöktü. 3 milyar 200 milyon litre siyanürlü atık, Essequibo nehrine döküldü. 4 km çapındaki alanda bulunan su canlılarının tamamı öldü.

1996’da, Filipinler’de Mount Tapian altın madeninin tünellerinde oluşan çatlaktan sızan zehirli atıklar Makulapnit-Boac nehrine karıştı. Onlarca köy tahliye edildi. Tarım alanları kullanılamaz hale geldi.

2000 yılında, Romanya’da, Bana Mare madenin siyanür havuzu çöktü. 100 milyon litre siyanürlü atık çamuru Tuna Nehri’ne aktı. Milyonlarca balık öldü. Koruma altındaki Tizsa Nehri’ndeki balıklar ve onlarla beslenen bütün diğer canlılar zehirlendi. Bu nehirlerin suladığı tarım alanları ve tarım ürünleri zehirlendi. Romanya ve Macaristan’da, insanlar aylarca musluklarını açamadılar.

2002’de, ABD’de bulunan Twin Creeks madeninden 34 milyon litre siyanür atığı sızdı.

2003’te, Honduras’ta San Andres madeninden Lara Nehri’ne ve Santa Rosa kasabasının içme suyuna siyanür karıştı. Nehirdeki bütün canlılar öldü.

2005’te, Laos’taki madende yaşanan siyanür sızıntısı dolayısıyla, madene 3 km mesafede yaşayan 100’e yakın Laos’lu zehirlendi.

2006’da, Gana’da Whassa bölgesindeki altın madeninin zehirli atık barajlarında hasar dolayısıyla Asuman nehrindeki yaşam bitti.

2009’da, Gana’daki Ahafo madeninden akar sulara karışan siyanür dolayısıyla çok sayıda balık ölümü yaşandı. 2001 ve 2005’te de iki büyük siyanür sızıntısına maruz kalan Gana’da, Aprepre nehrinden balık yiyen çok sayıda yerli zehirlendi.

2010’da, Macaristan’da, Budapeşte’nin 160 km güneyindeki Ajkai Alüminyum Rafinerisinde yaşanan kaza sonrası en az 1 milyon metreküp zehirli çamur 40 km alana yayıldı. Atık selinde 4 kişi öldü, yüzlerce insan yaralandı. Zehirli atıkların Marcal Nehrinden Tuna’ya karışmaması için nehre tonlarca alçı döküldü.

***

Papua Yeni Gine’den, suyun, toprağın, sonra bitkilerin, hayvanların, insanların zehirlenmesinin halk ayaklanmasına yol açtığı Endozenya’ya, Arjantin’den Brezilya’ya, Rusya’dan Meksika’ya ve dahi ülkemize Gümüşköy’e kadar sayısız “siyanür” sebepli çevre faciasının sıralandığı bir kitap var elimde; Altın Ölüm.

 

 

Alıntı: Selcan Taşçı