«

»

Eki 07

AKP’NİN KİLİSE SEVDASI

akp2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Müslüman,Hıristiyan,Akdamar,Sümela,Avrupa,manastır,sinegog,AKP’NİN KİLİSE SEVDASI
Bilmem hatırlar mısınız? “”MENFAATİM gerektirirse papaz cüppesi bile giyerim” diyerek “Milli Görüş gömleğini çıkaran” Erdoğan ve AKP hükümetinin kilise sevdası sürüyor. Başbakan Erdoğan ve zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 29 Ekim 2004’te, Türk halkının Cumhuriyet coşkusu yaşadığı gün İtalya’nın başkenti Roma’da Campidolio’da Türk düşmanı Papa X. Innocenizo’nun heykeli önünde AB teslimiyet belgesine imzalamaştı.  
O günden beri AKP’nin Hırıstiyanlığa hizmeti sınır tanımıyor. Son olarak Akdamar Ermenilerin, Sümela Rumların ibadetine açılıırken, Ayasofya’nın ibadete açılıp açılmayacağı tartışılıyor. Van Valiliği’nin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın onayı ile Akdamar Kilisesi’nde ayine izin çıktı. Şimdilik yılda bir kez, Eylül ayının ikinci haftasında ibadete açılacak Akdamar Kilisesi’nde ilk buluşma 12 Eylül’de gerçekleştirilecek.Trabzon Maçka’daki Sümela Manastırı da , tıpkı Akdamar Kilisesi’nde olduğu gibi şimdilik turizm amaçlı olarak hizmete veriliyor. Bakan Günay’ın, bu talebe ‘olur” verdiği de belirtiliyor.
742 KİLİSE KORUMA ALTINA ALINDI
Akdamar ve Sümela’nın ibatete açılması kararlaştırılırken ,Avrupalılar ve Ermenistan Osmanlı’dan kalan camileri yerle bir ederken AKP’nin kilise sevdasının durumu da dudak uçuklatıyor.
Tüm çözümleri, Batı’dan bekleyen AKP iktidarında 742 kilise koruma altına alındı
AB sürecinde Akdamar Kilisesi’ni 2 trilyon 600 milyar liraya tamir ettiren AKP hükümeti döneminde, ülke genelinde 742 kilise koruma kapsamına alınarak ‘kültür ve tabiat varlığı’olarak tescil edilerek, 2863 sayılı kanuna göre koruma altına alındı.
Ayrıca koruma altına alınan manastır 69, şapel 63, havra 24, sinagog 18 ve bazilika ise 1 olarak tespit edildi.
Resmi verilere göre, en çok kilise İstanbul’da bulunuyor. Ülkenin en büyük nüfuslu ilinde kültür ve tabiat varlığı statüsüne alınan 123 kilise, 1 havra, 5 manastır, 10 sinagog ve 1 şapel devletin koruması altında yer alıyor.
Yine, Karadeniz bölgesindeki Gümüşhane’de de gayri Müslimlere ait tarihi eserlerin sayısı oldukça fazla sayıda tespit edildi. Bu ilde, 84 kilise, 19 şapel ve 2 kilise koruma altında sokuldu. Hıristiyanların hala yaşadığı Mardin’de de 38 kilise, 9 manastır ve 1 şapel devlet tarafından korunacak eserler statüsüne sokuldu.
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Erzurum’da ise korunacak kilise sayısı ise 35, şapel 7 ve manastır ise 1 adet olarak kayıtlara geçti.
İspanya’dan göçtükten sonra Yahudilerin yerleştiği şehirlerin başında gelen İzmir’de ise, 14 havra ve 2 sinagog kültür varlığı olarak tescil edildi. Bu şehirde, 29 kilise ve 1 manastır da koruma altına alınacak eserler arasında gösterildi. Dindarların nüfusa oranı oldukça yüksek olduğu Konya’da da 11 kilise, 1’er manastır ve şapel; Kayseri’de ise 19 kilise; Bursa’da 26 kilise, 2 havra ve 2 manastır korunacak kültür eserleri statüsüne alındı. 
 
Kaynak: http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=15808