«

»

May 10

“Kürtleri kullanmamız çıkarlarımız gereğidir!” (1)

1366665026
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tarih: 12 Eylül 1919 
Damat Ferit Paşa İngiltere Hükümeti adına M. Fresrer ve Churchill ile anlaştı: Türkiye, bağımsız
Kürdistan kurulmasına karşı koymaz…
 
“Kürt” üzerinden ayrılıkçı siyaset 
İktİdarIn İmralı canisiyle yaptığı “müzakere pazarlığı”, İngilizlerin Kürtler üzerinden yürüttüğü ayrılıkçı siyasetin kesintisiz sürdüğünü de ortaya koydu. Atatürk, yurdu düşmandan kurtarma mücadelesi verirken, işbirlikçi Kürtler vatanseverleri sırtından hançerlemek için İngilizler lehine çalışıyordu. Usta gazeteci Uğur Mumcu, bugüne de ışık tutan ihanet sürecini belgelemişti.
 
‘Özerk Kürdistan’ sınırları çizildi 
Fransa ve İtalya ile anlaşan İngiltere; Fırat’ın doğusunda, Ermenistan’ın güney sınırlarının güneyinde, Suriye ve Irak/Mezopotamya kuzey sınırlarının kuzeyinde, çoğunlukla Kürtlerin bulunduğu bölgeler için bir yerel özerklik planı hazırlamış ve bu iş için “Kürt Lawrence” lakaplı Edward Noel’i görevlendirmişti. Atatürk’ün bozduğu plan için çalışma yine hızlandı!
 
Majestelerinin Ankara’ya da ilgisi çok derin 
Kendi kontrolünde bir Kürdistan için her yolu deneyen İngiltere, Ankara ile de sürekli sıcak ilişki içinde olmaya özen gösterdi. Çankaya’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “Büyük Şövalye Nişanı” takıp karşılıklı kadeh tokuşturan Kraliçe 2. Elizabeth, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşini de İngiltere’de samimi bir ortamda ağırlamıştı.
 
Özerk Kürdistan’ın sınırları çiziliyor! 
Britanya, Fransa ve İtalya, anlaştı: Fırat’ın doğusunda, Ermenistan’ın güney sınırlarının güneyinde, Suriye ve Irak/Mezopotamya kuzey sınırlarının kuzeyinde, çoğunlukla Kürtlerin bulunduğu bölgeler için bir yerel özerklik planı hazırlanacak…
 
İktidarın İmralı canisiyle yaptığı “müzakere pazarlığı”, İngilizlerin Kürtler üzerinden yürüttüğü ayrılıkçı siyaseti hatırlattı. Mustafa Kemal, Türk yurdunu düşmandan kurtarmak için mücadele verirken, işbirlikçi Kürtler, vatanseverleri sırtından hançerlemek için İngilizlerle ortak hareket ediyordu. Uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybeden usta gazeteci Uğur Mumcu’nun kaleme aldığı “Kürt-İslam Ayaklanması” adlı eserinde, bugüne de ışık tutacak ihanet süreci, tarihi belgelere dayanılarak ortaya konmuştu.
 
 
Kürtler henüz ayaklanmadı… 
“Benim sorunum Kürtler. Noel, Bağdat’tan buraya geldi. Mezopotamya şimdi bizim olduğuna göre ona bir Kürt devleti kurdurup kuzey dağlarını böylece koruyabiliriz. Binbaşı Noel, bir ‘Kürt Lawrence’dir! Ancak Kürtlere fazla güvenilmez. Majestelerinin hükümetinin amacı Türkleri elden geldiğince zayıflatmak olduğuna göre Kürtleri bu şekilde harekete getirmek fena bir plan değil…” Bu sözler, İngiltere’nin 1919 yılındaki İstanbul’da görevli Büyükelçiliği Müsteşarı Hohler’indir.
İstanbul’daki İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Sir A. Calthorpe, aynı günlerde Dışişleri Bakanı Lord Curzon’a şu gizli raporu gönderiyordu: “Binbaşı Noel, Kürt şefleriyle görüş birliğine varırsa, bundan büyük faydalar sağlayacağını söylüyor. Bunlar, İstanbul’da Abdülkadir ve Bedirhan ve daha az önemli bazı kişilerdir. Bunlar, şüphe uyandırmamak için Noel’den ayrı olarak Kürt bölgesine gidecekler. Türkler, Paris’teki Sulh konferansına Kürtlerin de geleceğinden korkuyorlar. Kürtler henüz Mustafa Kemal’e karşı ayaklanmadı. Noel bunu başaracağından emin..”
Noel, 1886 yılında doğmuştu. Yetenekli bir subaydı. Noel’in ilk görevi Hindistan’daydı. İkinci görevi İran’daydı. İngiliz Binbaşısı Edvvard Noel, Kürtçe de öğrenmişti.
Bu “Kürt Lawrence”ı için üçüncü ve önemli görev, Kürtlerdi.
Noel, şimdi hükümeti izin verir ve desteklerse Kürtleri ayaklandıracaktı!
Bu iş için de bir aile seçmişti: Bedirhaniler.
Fransız istihbaratı da boş durmayacak ve Bağdat’taki Yüksek Komiserliğine 1920 başında Bedirhanoğulları ile ilgili şu bilgiyi ulaştıracaktı: “Botan aşiretinden Bedirhan ailesi (Zaho ve Man arası) İngiliz ajanları ile anlaşmış ve İngiliz mandasını kabul etmiştir.”
Noel’in gezileri sürerken 23 Temmuz 1919 günü Erzurum Kongresi toplanmış.
Binbaşı Noel’in Elazığ Valisi Ali Galip ile birlikte Sivas Kongresi’ni basacakları öğrenilir.
Mustafa Kemal, Malatya’daki 12. Alay komutanına Ali Galip, Noel, Celadet Ali ve Kamuran Beyler’in tutuklanmalarını emreder. Ali Galip, Mustafa Kemal’in kendisini tutuklatmak istediğini öğrenir. Öğrenince de Malatya Mutasarrıfı Halil Rami ve Hacı Kadir Ağa’yı alarak Urfa üzerinden Halep’e kaçar. İngiliz binbaşısı “Kürt Lawrence’i” Kuvayı Milliye Mustafa Kemal’e yenilmişti! 
 
Kaynak:http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=83374