«

»

Eki 03

Hüseyin Avni Ulaş kimdir?

Hüseyin Avni Ulaş kimdir?                                                                                                                                                                                                                                                           www.kenansahbaz.com

12 Ağustos günü akşama doğru… AKP Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “mini anayasa değişikliği paketi” çalışmaları kapsamında, 15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişiminde bombalanan TBMM’nin şeref holünde basın açıklaması yaptı…

Abdülhamit Gül, “Gazi Meclis’in Mustafa Kemal’in, Mehmet Akif Ersoy’un, Diyap Ağa’nın, Ali Şükrü Bey’in ve Hüseyin Avni Ulaş’ın açtığı yol”dan bahsetti!

CHP’li Tezcan ve MHP’li Parsak, sakince dinlediler… (Yeniçağ Arslan Bulut )

Birinci Meclis’in ünlü muhalifi Hüseyin Avni Ulaş’ın İkinci Meclis’e alınmamış, İzmir suikasti nedeniyle sıkıntılı günler yaşamıştı.

1887’de Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne bağlı Kümbet köyünde doğdu. Erzurum Mülkiye İdadisi’ne kaydoldu. İstanbul-Vefa Sultanisi’nde okudu. 1912’de İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1914 yılında askere çağrıldı. I. Dünya Savaşında Kafkas cephesinde yedek subay, teğmen ve üsteğmen olarak, Ruslar’a karşı savaştı. 1918’de Bitlis ve Kars’ın kurtuluşuna katıldı. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. Erzurum ve Sivas kongrelerine katıldı. Son Osmanlı Mebusan Meclisine seçilip Misaki Milli’ye imza attı. Meclis kapatıldıktan sonra Ankara’da toplanan ilk mecliste Erzurum Milletvekili oldu.

Birinci mecliste ilk muhalefet olan ikinci grubun oluşmasına öncülük etti. İkinci grubun desteği ile meclis başkan vekilliğine seçildi. Birinci mecliste Mustafa Kemal tahakkümüne karşı demokrasi mücadelesi verdi. Özellikle meclis yetkilerinin önce heyeti vekileye daha sonra başkomutanlık kanunuyla tek bir kişiye verilmesine şiddetle karşı çıktı. İlk meclisin feshinden sonra 1923’teki yeni meclise diğer muhalif vekiller gibi o da alınmadı. 

İzmir suikastı soruşturmasında idamla yargılanıp, suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Siyasi mücadelede saf dışı bırakılan Hüseyin Avni Bey bir süre İstanbul’da avukatlık yaptı. Sürekli gözetim altında tutulmasından dolayı Avukatlık mesleğini gereği gibi icra edemedi. Uzun süre maddi sıkıntı çeken Ulaş, bazı dostlarının yardımı ile İstanbul 5. Noteri olarak tayin edildi. 1948 yılında İstanbul’da vefat etti. Beykoz Küçüksu kabristanına defnedildi. Yakın tarihimizdeki önemli düşünürlerden Nurettin Topçu, Hüseyin Avni Bey’in damadıdır. Nurettin Topçu’nun çıkardığı Hareket dergisinin 13 ve 14 üncü sayıları Hüseyin Avni Ulaş özel sayıları olarak yayınlandı. Hüseyin Avni Ulaş’ın hayatı ve mücadelesinin kaleme alındığı bir kitap 1996 yılında dergâh yayınları tarafından neşredildi.

Cumhuriyet ve Atatürk ile hesaplaşmak isteyenlerin başvurduğu yöntemdir!