«

»

Mar 03

3 Mayıs Milliyetçiler Bayramı Kutlu Olsun

  HaberRes_23791

indir

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 Ağustos 1942 günü Başbakanı Şükrü Saraçoğlu, TBMM konuşmasında; “-Biz Türküz-Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir” demişti. Onun bu davranışı, Atsız Hoca’nın çıkardığı Türkçü Orkun Dergisi’nde, kendi imzası ile “Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na Açık Mektup” yazmasına sebep olmuştu. Ve “-Sayın Başvekil, hem Türkçü hem de Başvekil olduğunuz için size bu mektubu yazıyorum. Çünkü Türkçü olmayan bir Başvekil’e hitap etmenin, ne kadar boş olduğunu bilirim” demişti.
Hoca, iki açık mektubunun birinde, suçladığı ve yirmi beş yıl sonra, yurtdışına kaçarken öldürülen komünist Sabahattin Ali’nin açtığı hakaret davasının oturumu için Ankara’ya geldiğinde, milliyetçi gençlik tarafından karşılanmış, adliye sarayında ve şehir içinde kendisine gösterilen sevgi gösterileri, mevcut yönetimi endişelendirmişti. Verilen altı aylık mahkûmiyet cezası ertelenmiş ancak Orkun Dergisi kapatılarak Atsız’ın edebiyat öğretmenliğine son verilmiştir. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de, 19 Mayıs Gençlik Bayramı’nın açılış konuşmasındaki söylemi ile Türk Milliyetçilerini, Turancılıkla suçlamıştı.
 
Bunların ardından aralarında Alparslan Türkeş, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sancar, Orhan Şaik Gökyay, Reha Oğuz Türkkan, Fethi Tevetoğlu, Hikmet Tanyu, İsmet Tümtürk, Muzaffer Eriş, Said Bilgiç ve Osman Yüksel Serdengeçti’nin de bulunduğu sanıklardan bazıları “Turancılıkla” suçlanarak ‘tabutluk’ adı verilen ve ‘500’er mumluk’ ampuller ile aydınlatılan hücrelere tıkılmış ve insanlık dışı işkencelerden geçirilmişlerdi. Türkeş’in ise tırnakları sökülmüştü…
23 sanık hakkında ‘ihtilal hazırlığı’ yaptıkları ve halkı ‘hükümete karşı’ isyana sevk ettikleri gerekçesiyle İstanbul 1’inci Sıkıyönetim Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
‘Türkçülük-Turancılık’ adı ile tarihe geçen ve 3 yıldan fazla süren davada, 10 kişiye on yıla kadar çeşitli hapis cezası verilmiş; Türkeş ise 9 ay 10 gün hapse mahkûm olmuştu.
Karar, Yüksek Askeri Mahkeme’den dönmüştü.
Yenilenen yargılama yapılmış ve 31 Mart 1947 tarihinde bütün sanıklar beraat etmişlerdi.
 
Alparslan Türkeş yıllar sonra Türkçülük ve Turancılık davasını savunanları Milliyetçi Hareket Partisi çatısı altında örgütlemiş, Türk milliyetçiliğini yok etmek isteyen ‘İnönü eksenli’ devlet politikalarına meydan okuyarak 3 Mayıs gününü tarihini ‘Türkçülük Günü” ilan etmişti.
Sonraları 3 Mayıs Milliyetçiler Günü’ olarak Başbuğ Türkeş vefat edinceye kadar bütün MHP teşkilatlarında ve yan kuruluşlarında kutlanmıştır.
 
Rahmeti Rahman’a kavuşan bütün Milliyetçilere Allah’tan rahmet dilerim
 
Tanrı Türkü Korusun ve Yüceltsin!
Ne Mutlu Türküm Diyene!