«

»

Eyl 21

Zekâ Seviyesi

Zekâ Seviyesi 

www.kenansahbaz.com

Psikoloji bilimiyle uğraşanlar, ‘IQ testlerinden’ edindikleri tecrübelere dayanarak, zekâ seviyeleri yeterince gelişmemiş insan tiplerini, üç temel kategoriye ayırarak incelemeye tabi tutmuşlardır:

1-) İdyosi: IQ seviyeleri 25’nin altındadır. Zekâ geriliğinin en ağır derecesidir. Kendilerini ‘en basit tehlikelerden’ bile koruyamayan kişiler ‘idiot’ sayılır. Başkasına ‘bağımlı’ ve muhtaçtırlar. Zekâ seviyeleri 3 yaşındaki bir çocuğunki kadardır.

2-) Embesilite: IQ seviyeleri 26 ile 45 arasındadır. Zekâ geriliğinin ikinci devresidir. ‘Sıradan işlerini’ idare edemeyenler ’embesil’ olarak kabul edilirler. Her şeyi ‘otomatik’ yaparlar. 2 ile 5 yaşındaki çocukların özelliklerine sahiptirler.

3-) Debilite: IQ seviyeleri 46 ile 75 arasındadır. Hafif zekâ geriliğidir. Normal hayatta, sıradan bir insan ile ‘rekabetten’ yoksun olanlar ‘debil’ olarak nitelendirilirler. Zekları 6 ile 12 yaş grubu çocukların zekâ seviyesi ile eş değerdedir.

***

‘İdiotları’ ve ’embesilleri’ hal, tutum ve davranışlarını dikkate alarak, ilk bakışta hemen teşhis etmek mümkündür.

Ancak ‘debilleri’ çoğu kez ‘normal zekâ’ düzeyine sahip insan tiplerinden ayırabilmek öyle zannedildiği kadar kolay değildir.

Debiller, ‘kurulu sisteme’ ve ‘işleyen kurallara’ sıkı sıkıya bağlıdırlar.

Verilen talimatları ‘düşünmeden’, ‘sorgulamadan’, olduğu gibi kabul eder ve harfi harfiyen yerine getirirler. 

Genellikle ‘sosyopat’ eğilimlidirler;, ’empati’ yetenekleri gelişmemiştir; ‘hoşgörü’ sahibi değillerdir; ‘algı operasyonlarına’ açıktırlar.

‘Akıllarını’ ve ‘mantıklarını’ işletmek yerine ‘hamasi’ duygularını ön plana çıkarırlar; ‘şahsiyetlerine’ önem vermek yerine ‘karizmatik’ liderlere tapınırlar.

Karşılarındakileri ‘ikna’ edecek bir sözleri olmadığından, ‘şiddet’, ‘tehdit’, ‘küfür’ ve ‘hakaret’ ile sindirmeye çalışırlar.

Öğretilen ‘yöntemlerin’ dışına çıkmazlar, kritik anlarda asla ‘inisiyatif’ alamazlar.

Çoğu kez ‘arzularını’, ‘impulsiyonlarını’, ‘duygularını’ kontrol altında tutamazlar.

Bir takım debillerde ‘megalomanik hezeyanlara’ ve ‘halüsinasyonlara’ da rastlamak mümkündür.

 

Kaynak: Demokratik idarede ‘debilite’ handikapı – İsrafil K.KUMBASAR