«

»

May 09

TÜRK BAYRAĞININ ANLAMI

bayrak

 

 

 

 

 

 

 

TÜRK BAYRAĞININ ANLAMI

Türk bayrağı; Devletlerin, milletlerin ulusların halkının sembolü olarak tarif eden değerdir. Birlik ve beraberliğini temsil eden her zaman önemli kutsal manalar ve değerler taşımıştır.

Hiç bir bayrağın şekil ve renkleri rastgele meydana gelmemiştir. Türk Bayrağı ülke ve milletimizin varlığı ve bağımsızlığını temsil eder.

Türk Bayrağının üzerinde ki al renk şehitlerimizin kanını üzerinde ki ise bir efsaneye göre cephede şehit olan askerlerin kanının birikimi üzerine gökyüzünde ki Hilal ve yıldızın yansımasından Türk Bayrağının oluştuğu yönündedir.

Mithat Cemal Kuntay’ın ” Bayrakları bayrak yapan üstünde ki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” dizesinde ki bu satırlar Türk bayrağının tarihine hitaben yazılmıştır.

Türk bayrağı tarihinde bir çok zafere tanıklık etmiş ve bir çok zaferde ellerde taşınmış kutsal değerdir. Bayrak üzerine günümüze kadar süregelen bir çok şiir, bir çok anı yazılmıştır.

Tarih boyunca bayrak uğruna savaşıdı binlerce şehit verildi Mehmet Akif Ersoy’un “Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor; Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor” dizesinde ki bu satırlar en güzel anlatımlı türk bayrağı örneğidir. 

Türk Bayrağının rengini şehitlerin kanından ilhamını da kan gölüne yansıyan Ay ve yıldızdan aldığını biliyoruz. Fakat bayrak hakkındaki bu bilgi bayrağın taşıdığı kutsal anlamı o anlamdaki sembolizmi ondaki derinliği ve yüceliği anlatmaya yetmez.

Bilindiği gibi genellikle Hristiyan milletler bayraklarında Haç şeklinde semboller yer almaktadır. Müslüman milletlerde ise Hilal görünmektedir.

Haç’ın anlamı;Hazreti İsa’nın çarmıha gerilerek haç şeklinde şehit edildiğine inandıkları için onu sembol olarak alırlar.

Peki ya Hilal? Müslümanlarca sembol olarak kabul edildiğini biliyoruz. Ancak bunun sembolik değeri nereden gelmektedir?

Dolunay (Bedir) Ayın ondördüncü gecesindeki haliyle daha parlak olmasına rağmen niçin ayın en az ışık verdiği yay şeklindeki zayıf şekil sembol almıştır?

İşte Hilal’in gücü burda çıkmaktadır. Çünkü Hilal Haç gibi doğrudan şekil olarak alınsaydı Dolunay kullanmak daha uygun olurdu.

Halbuki “Hilal” şekli dolayısıyla değil ismi dolayısıyla sembol olmuştur.

Bu anlamı da “Allah (c.c.)” isminden almıştır.

Bilindiği gibi Arapça aslında Hilal kelimesinde; 1 “He” 1 “Lam” 1 “Elif” ve yine 1 “Lam” harfleri bulumaktadır.

Yani 1 “He” 1 “Elif” ve 2 tane “Lam” bulunmaktadır.

Kaynak:http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.ugurabi.net/bayrak/bayrak.gif&imgrefurl=http://www.ugurabi.net/bayrak.html&h=768&w=1366&tbnid=hL4IlTX4n-gnOM:&zoom=1&tbnh=90&tbnw=160&usg=__SpqbzWgLmUGk_EP5hjBzPlx2yQY=&docid=CFbEuGmwc8HXnM&sa=X&ei=EhEZVaKkLouAUcjUgcgC&ved=0CCYQ9QEwAQ