«

»

Ağu 17

“Kiralanan Ordu!…”

page_sehitlerimiz-vatan-topraginda_130139816 “Kiralanan Ordu!…”
Parasız harp olmaz, olursa sonunda zafer beklenemezdi. Barbaros merhum Nis’i bombardıman ederken, harp etmeyen Fransızlara “neden cenk etmezsiniz?” diye sorduğu zaman kısaca, “Barut yok…” demişler. Harp edecek vatanın tamamını milletin şerefini koruyacaktık ama barut ve barutu temin edecek para yoktu.
“Kamil Paşa Kabinesi bir taraftan İtanyanlara ve dahilde isyan ele başları ile anlaşır, masrafları kısmaya çalışırken bir taraftan da boş hazineye para temin etmeye gayret ederken 1912’de Balkan Harbi çıktı. Trablusgarp Harbi, dahili isyanlar sebebiyle iktisadi (=ekonomik)ve içtimai  (=sosyal) buhranlar (=sıkıntılar)almış yürümüşken, Balkan Harbi bu buhranları  büsbütün artırdı, tahammül edilmez hale geldi. Mağlup olan ordumuzun perişan hali fakirliğimizin paçalardan akan acıklı manzarasıdır.
1913-1914 arasında yürekler acısı olan iktisadi ve içtimai buhranlarımıza bir hal çaresi bulmak isterken 1914’te Almanla’yanın “Bizimle birleşirseniz size paraca istediğiniz kadar yardım ederiz. Ordunuzu iaşe, malzeme, teçhiz eder ve diğer masraflarınızı da karşılarsınız” teklifinde bulunmaları, Almanya ile birleşmemizin en büyük sebebidir. Zira Almanlar bize “kendileri ile birleşirsek, hele kendileri ile beraber harbe girersek hemen her ay 500.000 lira vermeyi vaad eiyorlar. Harbin sonuna kadar bu yardımın yapılacağını ilave ediyorlardı.
Her ay verileceği vaadedilen 5000.000 liranın senelik tutarı o zamanki bütçemizin aşağı yukarı beş misli bir para idi. Bunun başka türlü ifadesi; Almanlar Türk ordusunu, en hafif tabirle kiralamışlar demektir. Kiraladıkları bu orduyu istedikleri her cephede savaştırmışlardır. Almanların arzusu ile Kanal Harekatı’nın yapılması, Filistin Cephesi’nin tesisi, Galiçya’da savaşmamızın sebebi budur.  1914’te seferberlik ilan edildiği zaman sağdan soldan temin edilen paralarla birlikte devlet bütçesindeki paranın miktarı 1.200.000 lira civarında idi. Cavid Bey “Almanlar’dan para istemeyelim. İstersek harbe girmemizi şart koşacaklar, harbe girerseniz veririz diyecekler. Mevcut paramızla idareye çalışalım dedim.  Fikrim Vükela Meclisi’nde azınlıkta kaldı” diyor.
 
(Şimdi bugüne bir bakalım. Türk ordusu Afganistan’a, Lübnan’a, Bosna’ya nasıl ve niçin gitti ve niçin Nato Türk ordusunun savaşması istiyor?Irak’a girmemiz konusunda nasıl bir anlaşma yapılmıştı ve istenenler nelerdi? Meclis reddetmeseydi sonucunda batının amacı neydi? Bu konuda yapılan gizli görüşmeler ya da anlaşmalar var mı? K.Ş)
 
Kaynak: Türk Siyasi Tarihi / Tahsin Ünal