Etiket Arşivi: tonyukuk

Ağu 23

BİLGE KAĞAN, KÜLTİGİN VE TONYUKUK ANITLARINDA TÜRKLERİN İLK ANAYASASI

BİLGE KAĞAN, KÜLTİGİN VE TONYUKUK ANITLARINDA TÜRKLERİN İLK ANAYASASI Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adlı 3 yazıttan oluşan Orhun Kitabelerinde yer alan ve geçmişten söylenegelen Türk töresi, geçmişe ışık tuttuğu kadar geleceğe de yol gösterici oluyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Bilge Kağan hakkında, ‘Söyleyin bana, VII. yüzyılda dünyanın neresinde hangi hükümdar devlet idaresi ve …

Devamını oku »

Oca 06

Türk Tarihinin İlk Yazılı Vesikası Orhun Kitabelerinden (2)

Türk Tarihinin İlk Yazılı Vesikası Orhun Kitabelerinden (2) Bilge Kağan Yazıtı Doğu Yüzü Bilge Kağan babasının seferlerini anlatıyor: ‘Tanrı öyle buyurduğu için, devletliyi devletsiz bırakmış, hakanlıyı hakansız bırakmış, düşmanları bağımlı kılmış, dizlilere diz çöktürmüş, başlılara baş eğdirmiş. Babam hakan, öylece devleti yasaları koyup vefat etmiş. Babam hakan vefat ettiğinde ben sekiz yaşımda kaldım. Türk Oğuz beyleri, …

Devamını oku »

Oca 08

Türk Bengü Taşları

Türk Bengü Taşları www.kenansahbaz.com Türklerin bilinen ilk yazılı metinleri Türk bengü taşlarıdır. Bunlar genellikle Orhun Abideleri / Anıtları olarak bilinir. Diğerlerine göre üçü daha önemli ve hacimlidir: Tunyukuk anıtı, Köl Tigin anıtı, Bilge Kağan anıtı. Tunyukuk, Türk kağanlığının ikinci döneminde İlteriş, Kapgan ve Bilge Kağanlara vezirlik, komutanlık ve danışmanlık yapmış bir devlet adamıdır. 720 yılı …

Devamını oku »