Etiket Arşivi: hükümdar

Ara 31

ADALET ÖLDÜ

ADALET ÖLDÜ Çok eski yıllarda İngiltere’de bir gelenek varmış. Sıradan bir vatandaş öldüğünde kilisenin çanı bir kez çalınıp herkese duyurulurmuş. Bir asil öldüğünde iki kez, Kralın bir yakını öldüğünde üç kez, Kral öldüğü takdirde ise dört kez çalınırmış. Günün birinde, herkesin hak aramak için sığındığı mahkeme, bir vatandaşı haksız yere mahkûm etmiş. Ve kilisenin çanı …

Devamını oku »

Ara 16

TÜRK (3)

TÜRK (3) ~ KAFKAS HANLIKLARI ~ ~ Marağa Hanlığı ~ Kuba Hanlığı ~ Bakü Hanlığı ~ Şeki Hanlığı ~ Tebriz Hanlığı ~ Gence Hanlığı ~ Cavad Hanlığı ~ Derbent Hanlığı ~ Erdebil Hanlığı ~ Halhal Hanlığı ~ Zencan Hanlığı ~ Şirvan Hanlığı ~ Karabağ Hanlığı ~ Revan Hanlığı ~ Karadağ Hanlığı ~ Nahçıvan Hanlığı ~ …

Devamını oku »

Mar 29

TERBİYE YARATILIŞA TABİDİR

         TERBİYE YARATILIŞA TABİDİR   Eski İran hükümdarlarından biri vezirine oğlunun hocasından yakınır. “Ben istiyorum ki, oğlum ilim öğrensin ve iyi bir hükümdar olarak benim yerimi alsın… Ama o devamlı müzikle, sazla, sözle meşgul… Demek ki ona, hocası iyi bir yön veremiyor. Aynı görüşte olmayan vezir; “ Hükümdarım, hocanın elinde mucize yok. …

Devamını oku »

Oca 27

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER   * “Bir hükümdar üç durumda askerin başını derde sokar… 1- Askerin ilerleyemeyeceğini bilmeden ilerlemesini söylemesi, askerin geri çekilmeyeceğini bilmeden geri çekilmesini söylemesi, askeri dizginlemesi. 2- Ordunun düzenini bilmeden askerin iç işlerine karışması, askerin kafasını karıştırması. 3- Ordunun hiyerarşik sistemini bilmeden orduyu yönetmesi, askerin kuşku duymasına neden olması.” “Savaş Sanatı” Sun Tzu * …

Devamını oku »

Oca 11

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER * “Dünyadaki hükümdarların etrafında bulunanlar, hükümdarın yüzüne karşı daima gerçeği söyleyebilme cesaretinde bulunsalardı, pek çok felaketin önü alınırdı.” Mithat Paşa * “Namussuzca elde edilen bir mal, elde kalmaz.” Sofokles * “Benden nefret edeceklerden nefret edecek vaktim yok. Çünkü ben, bana değer verenleri sevmekle meşgulüm.” Gabriel Garcia Marquez * “Hayat, maliyeti karşılanmayan bir iştir.” …

Devamını oku »

Eki 22

TAC MAHAL

TAC MAHAL Agra, Hindistan’daki bu anıt mezar 1643 yılında Hükümdar Şah Cihan tarafından karısı Mümtaz Mahal için yaptırıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan yapı Hindistan’daki Babür mimarisinin Pers ve İslam öğelerini birleştiren en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bir İngiliz lordu olan Edward Lear “Dünyada insanlar ikiye ayrılır: Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler” demiş. Gerçekten öyle …

Devamını oku »

Kas 21

“Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?”

“Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?”   “Bir Arap hükümdar, Otrar’da doğan Farâbî’ye, ‘Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?’ diye sormuş… Fârabî, bu soruya cevap verebilmesi için hükümdarın bir davet vermesini istemiş ve ‘Size en yakın olanları tahta yakın oturtun. Oturma düzenini size yakınlık derecesine göre sağlayın. Saygınızdan nasibi az olanları en sona bırakın’ demiş… …

Devamını oku »

Tem 16

“Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?”

“Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?”  “Bir Arap hükümdar, Otrar’da doğan Farâbî’ye, ‘Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?’ diye sormuş… Fârabî, bu soruya cevap verebilmesi için hükümdarın bir davet vermesini istemiş ve ‘Size en yakın olanları tahta yakın oturtun. Oturma düzenini size yakınlık derecesine göre sağlayın. Saygınızdan nasibi az olanları en sona bırakın’ demiş… Hükümdar, …

Devamını oku »

Tem 13

TERBİYE YARATILIŞA TABİDİR

                  TERBİYE YARATILIŞA BAĞLIDIR                                                                                        …

Devamını oku »

Nis 11

Câhil şehir ve hükümdarı…

                      Câhil şehir ve hükümdarı…   Büyük Türk filozofu Farabi şehri (devleti) temel olarak ikiye ayırır: Fâzıl (erdemli) şehir (El-Medine’tül Fâzılâ), fazıl olmayan (erdemsiz) şehir. Erdemli şehir, ahlâkî erdemleri ilke edinmiş, iş bölümü ve sosyal dayanışmanın en mükemmel düzeyde gerçekleştiği, hukukun ve sosyal adaletin tam …

Devamını oku »

Eski yazılar «