«

»

Oca 29

“DAVUT BOYNUZU” (4)

 
israil-bayrağı-nb13753        396198-3-4-dba55
                                 İsrail Bayrağı                                                                                                 Davut Yıldızı
                                                                                 
DAVUT BOYNUZU (4)                                                                                                                                                                                                                              Davut’un ısrarı üzerine Kral kabul eder ve kendi giysilerini Davut’a verir; başına tunç miğfer takar, ona bir zırh giydirir. Davut giysilerinin üzerine kılıcını kuşanıp yürümeye çalışır, ama bu giysilere alışık değildir. Zorlanınca, Kral’a; ‘Bunlarla yürüyemiyorum. Çünkü alışık değilim’ diyerek giysileri üzerinden çıkarır. Değneğini alıp dereden beş çakıl taşı seçer. Bunları çoban dağarcığının cebine koyduktan sonra sapanını alıp Filistinli Golyat’a doğru ilerler. Bu sırada Filistinli de, önünde ‘Kalkan’ taşıyıcısı, Davut’a doğru ilerlemektedir. Davut’u tepeden tırnağa süzer. Kızıl saçlı, yakışıklı bir genç olduğu için onu küçümser. ‘Ben köpek miyim ki, üzerime değnekle geliyorsun?’ diyerek kendi ilahlarının adıyla Davut’u lanetler:
–  Bana gelsene! Bedenini gökteki kuşlara ve kırdaki hayvanlara yem edeceğim!
–  Ey Golyat. Sen kılıçla, mızrakla, palayla üzerime geliyorsun. Bense meydan okuduğun İsrail ordusunun Tanrısı adıyla senin üzerine geliyorum. Bugün Tanrı seni elime teslim edecek. Seni vurup başını gövdenden ayıracağım. Bugün Filistinli askerlerin leşlerini gökteki kuşlarla yerdeki hayvanlara yem edeceğim.
Golyat’la Davut dövüşmek için karşı karşıya gelir. Davut, elini dağarcığına sokup bir taş çıkarır ve sapanla fırlatır. Taş Golyat’ın tam alnına çarpıp saplanınca Filistinli dev yüzükoyun yere düşer. Davut hemen koşup üzerine çıkar, Golyat’ın kılıcını tutup kınından çektiği gibi onu öldürür ve başını keser. Golyat’ın öldüğünü gören Filistliler de kaçarlar. İsrailliler onları Gat’ın girişine, Ekron kapılarına kadar kovalar ve yakalayıp hepsini öldürürler ve sonra dönüp ordugahlarını yağmalarlar. Davut Dev Golyat’ı sapanla yenmiştir. Başını alıp Yeruşalim’e götürür, silahlarını da kendi çadırına koyar. Sonra kesik başı eline alıp Kral’ın huzuruna çıkar. Kral Saul Davut’a sorar:
–       Kimin oğlusun, delikanlı?
–       Kulun Beytlehemli İşay’ın oğluyum, diye karşılık verir(Eski Ahit/ Tanah/ 1. Samuel, Bölüm 17).
Yahudiler’in kutsal kitabı Tanah’ta anlatılan efsane işte budur. Yahudi kaynaklarına göre, Davut, ‘Goliat’ adlı deve karşı savaşırken, kendini koruyan kalkanın üzerine bir altıgen motifi işlenmişti. David İbranice’de üç harfle: Dalet-vav-dalet harfleriyle yazılır. Çok eski İbrani alfabesinde ise Dalet harfi Yunan alfabesindeki Delta’ya benzeyen küçük bir üçgen şekille yazılırdı. İki Dalet’in birleşmesi, yani iki üçgenin altıgen bir yıldız şeklinde çizilmesi Kral Davut’un adını temsil ediyordu. Bu şeklin Kral Davut’in sembolü olması mantıklı bir varsayımdır. Çünkü İbranice’de ‘Magen’ sözcüğü, savunma anlamındaki Lehagen/Hagana sözcüğüyle aynı köke sahiptir ve ‘savunucu, koruyucu’ anlamını taşır. Magen, ayrıca, koruyucu bir alet olan kalkana verilen bir addır. Buna göre, Magen David, ‘David’in kalkanı, David’in koruyucusu’ demektir(Sevinon, Türk Musevileri Cemiyeti).
 

(Devam edecek)

Kaynak:  Erdal Sarızeybek  Nil’den Fırat’a Devlet Oyunları, araştırma, sayfa 200/207, Pozitif Yayınları, 2012.