«

»

Ara 29

Başkanlık ve Anayasa

Başkanlık ve Anayasa                                                                                                                           

www.kenansahbaz.com

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Gücü elinde toplayan bir kişi, ülkeyi felakete sürüklerse ne olacak? Tarihte örnekleri vardı, Hitler. Bütün güç elindeydi. Onun Adalet Bakanı, yargıçlara söylüyordu, ‘Önünüze bir dava gelirse, Führer ne düşünüyorsa ona uygun karar vereceksiniz’ diyordu. Öyle bir sürecin içine girdik ki Türkiye’de aynı normlar bilimsel hale geldi.”

***                                                                                                                                           

Hocaların ne dediğini ise sadece Evrensel gazetesi, Cem Gurbetoğlu imzasıyla yayınladı:

* Prof. Dr. Bertil Emrah Öder, bugün görünüşte klasik demokratik kurumlar var gibi gözükse de bu kurumların güç siyasetinin birer aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.

* Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, dünyanın pek çok ülkesindeki anayasalarda OHAL şartlarında Anayasa değişikliği yapılamayacağı yönünde hüküm olduğunu anlattı ve “Başbakan bugün asıl görevi olan Türkiye’yi olağan hale getirmeye değil, rejim değişikliğine mesai harcıyor. Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa bugünkü anayasal güvence ve kazanımların gerisine düşmemesi gerekir” dedi.

* Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, ABD başkanlık sisteminin bambaşka tarihsel ve siyasal koşullarda açığa çıktığını ve kurucularının temel argümanlarından birinin “iktidarın suistimale açık olmasını engellemek” olduğunu ifade etti.

* Doç. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, Türkiye’nin yarışmacı otoriter yönetimden hızla Patronlu Başkanlık Sistemine doğru kaydığını belirterek, bu sistemin en açık örneklerinin Sahraaltı Afrika ülkelerinde görüldüğünü söyledi. Boyunsuz, bunun bir sonraki adımının faşizm olduğunu dile getirerek başkanlık sistemini esas alacak bir anayasanın “Türkiye’nin bölünmesi anayasası” olacağı uyarısında bulundu. 

* Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu ise Türkiye’nin diktatörlük, bölünme ve savaş tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek Almanya’da Hitler‘in parlamento yangınının ardından Cumhurbaşkanı’nı Kanun Hükmünde Kararnameler ile özgürlükleri sınırlamaya çağırdığını hatırlattı. Belli suçlara idam cezası verilmesinin de KHK’lar ile getirildiğini anlatan Kanadoğlu, Almanya’nın bundan dolayı Anayasasına “direnme hakkı”nı koyduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de de parlamento bombalandıktan sonra aynı süreç yaşanıyor! CHP’nin “direnme hakkı”ndan bahsetmesinin sebebi bu olsa gerek.

 

Kaynak: Başkanlık değil Führerlik sistemi! – Arslan BULUT