«

»

May 30

Angajman kuralları:

Angajman kuralları:

Terör örgütüne devlet muamelesi mi?

 

Geniş anlamda diplomaside tarafların ilişkilerini yürütürken kullandıkları prosedürleri ifade eder. Askeri anlamda ise bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlal etme veya ülke topraklarında oluşacak bir tehdide karşı yapılacak askeri tepkinin şartlarıdır. Yani, ülkeler, devletler ve ordular arasıdır.

Şimdi, dönelim, R. Erdoğan’ın Trump görüşmesinden sonra Türkiye’ye dönmeden kabin ekibi gazetecilere yaptığı değerlendirmelerden gazete manşetlerine taşınan başlığa ve içeriğe. Hürriyet gazetesinden aynen alıntılıyorum:

Erdoğan net mesaj verdi:

YPG’den saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajmanı uygularız.

Kendilerine açıkça şunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye olabilecek herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik.

Dehşete düşüren bu ifadeleri diğer yandaş medya sayfalarında da karşılaştırdım. Noktası virgülüne(!) aynıydı.

Türkiye Cumhurbaşkanı, kullandığı ifadelerle, bir terör örgütünü devlet ve ordu yerine koyuyordu. İki ülke diplomatlarının kayda geçirdiği bu görüşme ve konuşmalarda kullanılan ifadelerin Türkiye’ye ilerdeki faturasını hesaplayan olmadı mı?.. Acaba R. Erdoğan’ın dili mi sürçtü?.. Erdoğan, Trump’a bu sözleri sarf ederken diplomasi veya saraydan neden kimse müdahale etmedi?.. Bu sehven yapılmış bir hata olabilir mi?..

Topraklarınız, devlet ve millet bekanıza karşı bir tehdit algılamanız söz konusu ise kanlı bir terör örgütüne karşı angajman kurallarını işletmek neyin nesi?.. BM kararları ve uluslararası hukuk kurallarının size tanıdığı haklar ve oralardan kaynaklanan yetkiler yeterli değil mi?..

Yoksa!.. Kuzey Irak’ta sözde Kürt devletinin kabulünün yaşandığı süreçte olduğu gibi bu bir alıştırma çalışması mı?.. Kırmızı çizgilere bir bay bay daha mı?.. Bu söylemlerin ardından bir süre sonra Suriye’nin kuzeyinde oluşan sözde Kürt devletine de şapka mı çıkaracağız?..

 

 Ahmet TAKAN