«

»

May 10

ALTIN SÖZLER

ALTIN SÖZLER

* “İyi insan ne demektir?” Sorusuna verilen cevap “İyi insan yalnız kendini düşünerek hareket etmez, aksine bu dünyada yalnız olmadığını düşünür, bunu bir an unutmaz, unutkanlığını telafi etmeye bütün kalbiyle hazırdır. Hayatını, güvenini, çalışma saadetini uzak ve yakın binlerce insanın fedakârlığına, sadakatine, vazife severliğine borçlu olduğunu bilir. Öteki insanlarla kendi arasındaki sıkı bağı koparmamak için her şeyi yapmak zorunda olduğunu sözleriyle, hareketleriyle, düşünceleriyle, duygularıyla, velhasıl bütün varlığıyla hisseder. Biz bu içten hissedişe ‘sorumluluk şuuru’ diyoruz. F. W. Foerster “İyi insan iyi vatandaş” adlı kitabından                                                            

* “Karakter, irade ve özel bir görüş sahibi fertler yetiştirmek”                                                                      

* İnsan yapacağı işlerde karşılaştığı engelleri de sevmelidir. “

* “Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, şanlı yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder” Atatürk

* Küçük şeyler deyip geçmemeli, küçük şeyler büyük şeylerin temelidir.

*”Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlâklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.”Mustafa Kemal ATATÜRK                                                                                                                                             * Bizim için iyi düşünenlere karşı doğru olmak kolaydır. Asıl mesele düşmanlarımıza karşı da doğru davranmaktır.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          * Kahire’de İslâm Üniversitesi’nin kapısında şu sözler yazılıdır: “Kimya önemlidir, Allah daha önemlidir.”

* Meslek tekniğini öğreten enstitülerin kapılarına da “Meslek tekniği önemlidir. Meslek ahlâkı daha da önemlidir” yazılmalıdır.