«

»

Nis 05

PUTİN’İN NİHAİ HEDEFİ!

PUTİN’İN NİHAİ HEDEFİ!

Putin‘in akıl hocası Aleksandr Dugin“Kazanamazsak dünyayı yok ederiz.” diyor.

Dugin, çarlığın gücüne erişebilmek için Avrasyacı jeopolitik diriltilmelidir, der. Atlantik eksenli Batı ittifakına karşı Avrasya güçlerinin yükselişi stratejisini belirler. Bir kitabı “Rus Jeopolitiği Avrasyacı Yaklaşım” başlığıyla Türkçeye de tercüme edildi.

ABD’yi Rusya’yla karşı karşıya gören Dugin, bu mücadelede üstünlük sağlamak için merkezinde Rus İmparatorluğu’nun yer aldığı bir Avrasya İmparatorluğu’nun kurulması gerektiğini belirtir. Daha önce “Rus Jeopolitiği” adlı kitabını çıkarmıştı. Türkiye’yi büyük tehdit olarak görmüş, sonra Türkiye’nin Batı’yla yaşadığı problemleri göz önüne getirerek, Türkiye’yi bir “ortak” olarak Avrasyacılığa dâhil etmiştir. “Ancak Orta Asya bölgesine yönelik Pan-Türkizm temelli bir bakış açısına sahip bulunmadığı ve daha çok Orta Doğu (Suriye olayında görüldüğü üzere) yönelimli politikalar takip ettiği sürece Rusya Federasyonu’na yönelik bir tehlike arz etmeyeceğinden, Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkileri de büyük ölçüde sorunsuz olacaktır. Ancak Türkiye’nin coğrafi konumu değişmediği (sıcak denizlere açılan yolun üzerinde bulunması) ve Orta Asya bölgesindeki önemli sayıdaki Türk etnisite de varlığını koruduğu sürece, iki ülke arasındaki ilişkiler jeopolitik yasalar çerçevesinde şekillenmeye devam edeceğinden Dugin’in temelde Türkiye’yi Avrasyacılık projesine yönelik bir tehdit olarak görmeyi sürdüreceği söylenebilir.” (Doç. Dr. Selim Kurt, “Dugin’in Avrasyacılık Anlayışında Türkiye’nin Yeri”Güvenlik Stratejileri, C. 15, S. 31, 2019)

Turancılık Dugin‘in korkulu rüyası. Ve içimizde maalesef Duginciler var. Dugin‘in, Ukrayna saldırısına dair açıklamaları insanı dehşete düşürüyor: “Bu askerî operasyon bizim için varlık yokluk meselesi. Ya var olacağız ya da yok olacağız. (…) Yenilgi ihtimalini düşünmüyoruz. Çünkü bu olamaz. Olursa Putin, Rusya ve bildiğim kadarıyla dünya da olmayacak. (…) Bu operasyonun ‘son nefesimize kadar devam etmesi’ kararı çoktan alındı ve kazanmaktan başka çaremiz yok.”

Dugin‘in kendi tarihlerinden ilham alıyor.

 

Alıntı